5 d’octubre del 2011

Un berguedà publica un estudi sobre la col·lecció de novel·la negra “La Cua de Palla”

[Berguedà Actual, 5 d'octubre de 2011]

Parlar de La Cua de Palla és traçar una història de gairebé cinquanta anys, atzarosa, plena d’alts i baixos, de grocs i negres, que ha portat i encara porta molta “cua”. A les vostres mans teniu un llibre que pretén ―sense pistola en mà― convertir-se en un assaig de referència del que ha estat la història de la col·lecció de novel·la criminal més important de Catalunya. Bona part d’aquests raonaments ens han dut a compilar, analitzar, explicar i il·lustrar la gran repercussió que La Cua de Palla ha tingut i encara té en el nostre imaginari col·lectiu. Vista la seva transcendència i importància calia fer-ne una anàlisi completa que englobés tota la seva trajectòria.

Jordi Canal i Artigas (Berga, 1955). Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat; és el creador del fanzine L’H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a l’Estat espanyol. Des de 2007 coordina del Premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial, i  diverses accions de difusió del gènere negre, com ara els clubs de lectura Guido Brunetti (Any del Llibre i la Lectura, 2005) i els clubs de lectura per a joves Flanagan (BCNegra, 2007) o l’exposició “Detectius” per les xarxa de biblioteques de la província de Barcelona.

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). Professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l’estudi del gènere negre i policíac en llengua castellana i catalana. És autor de diverses publicacions sobre el gènere negre entre les que destaca Catalana i criminal, un assaig que recull l’estudi de la novel·la policíaca catalana del segle XX.

Coberta de Jordi Fornas
Jordi Fornas (Barcelona, 1927- 2011) va dissenyar les cobertes de “La Cua de Palla” de 1963 fins 1970, i les de “Seleccions de la Cua de Palla” de 1981 fins 1996.

Cap i Cua, pròleg de Xavier Coma
Xavier Coma (Barcelona, 1939) especialista de la novel·la negra nord-americana, va ser director de “Seleccions de la Cua de Palla” de 1985 fins 1996.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative