21 d’octubre del 2009

Ian Rankin obté el cinquè premi Pepe Carvalho

[El Periódico, 21 d'octubre de 2009]

L’inspector John Rebus és un home solitari i amb el cap ple de fantasmes que intenta resoldre crims als baixos fons d’Edimburg. I és, a més, el protagonista estrella de les novel·les de l’escocès Ian Rankin, que ahir va guanyar el cinquè premi Pepe Carvalho de novel·la negra. Segons la valoració del jurat, l’autor ha aportat al seu personatge un punt de vista «més actual, més dinàmic i més pròxim a la crua realitat que s’oculta darrere els delictes».

El veredicte, segons va informar ahir l’Institut de Cultura de Barcelona, estima que Rankin, que rebrà el premi en la pròxima edició de BCNegra, que se celebrarà entre l’1 i el 6 de febrer del 2010, recull la tradició britànica de narrativa policial i ha sabut adaptar-la a l’actualitat.

MITOLOGIA / Rankin (Cardenden, Escòcia, 1960) va publicar la primera novel·la protagonitzada per l’inspector Rebus, Knots & Crosses, el 1987. Avui, 18 títols després, el personatge ja forma part de la mitologia dels grans investigadors de ficció literària. En castellà, RBA, que està a punt de publicar Puertas abiertas, la primera novel·la sense Rebus, ha editat entre altres, Aguas turbulentas, Nombrar a los muertos i La música del adiós.

En català, Edicions 62 ha publicat Black and blue.

El premi Pepe Carvalho, que en edicions anteriors van guanyar Michael Connelly, P. D. James II, Henning Mankell i Francisco González Ledesma, és un reconeixement a autors de prestigi i llarga trajectòria en el gènere negre a més d’un homenatge a la memòria de Manuel Vázquez Montalbán i al seu detectiu Carvalho. El jurat d’aquest any l’han format Paco Camarasa, Juan José Arranz, Jordi Canal, Alícia Giménez Bartlett, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative