23 de maig del 2013

Marsella, la parada d’un club de lectura itinerant

[Viu L'Hospitalet, 89, maig de 2013]

Toni Delgado


El bon escriptor aconsegueix que el paisatge sigui un personatge més, que tingui cor i vida. “Quan comences a llegir la trilogia d’Izzo el més natural seria marxar corrents cap a Marsella. És com quan llegeixes Los mares del sur, de Manuel Vázquez Montalbán, i vols anar a Barcelona”, explica Jordi Canal (Berga, 1955), director de la Biblioteca La Bòbila, espai de referència de novel·la negra i policíaca. Parla de la prosa de Jean-Claude Izzo (1945-2000), que a la seva trilogia de Marsella [Total Keops, Xurmo i Soleà] descriu, a través de l’antiheroi de la sèrie –el policia Fabio Montale–, les bondats i les misèries de Marsella, la ciutat on va néixer i morir i que visitaran els qui s’apuntin a la passejada per la segona ciutat de França.

Organitzada per La Bòbila i la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot, l’excursió literària –“la veig bastant com un club de lectura itinerant”– és una excusa per viure en directe, entre el 14 i el 16 de juny, les descripcions d’Izzo, un autor venerat a França i menys conegut a Espanya –on ha estat editat per Akal, de Madrid; i Límits Editorial, d’Andorra–. “En tot cas, el bon lector de novel·la negra l’ha llegit”, com és el cas dels qui s’apunten a l’activitat. El grup es tancarà quan s’arribi almenys a 20 persones [biblabobila@l-h.cat, 93 480 74 38] i el preu aproximat és de 450 euros i inclou el transport en autocar, l’hotel i els àpats.

“No es pot comprendre Marsella si no s’aprecia la seva llum des de la terrassa de La Samaritaine”,  escriu Izzo, a qui Canal descriu com “un autor molt natural i planer, molt persona. Es veu que darrera de l’escriptor hi ha algú que coneix la seva ciutat i l’ànima humana”. I enamorat de les olors: “Izzo ve a dir-nos que les olors de Marsella són absolutament culturals”. I ho fa a través de l’amor de Montale pel gust i la olor de la bullabessa, l’all, les anxoves de la seva veïna Honorine o el seu refugi particular, l’alfàbrega i la menta –dos elements molts presents a la vida d’Izzo.

No costa imaginar-se les converses que s’establiran entre els lectors d’Izzo que participin en la passejada sobre quin dels llibres de la trilogia de Marsella els va agradar més o com s’imaginaven en Fabio Montale, el protagonista i un dels tres amics que enceten la història juntament amb Ugo i Manu. Els tres estan enamorats de la seva amiga Lole i pensen a tornar a obrir la llibreria d’Antonin. Com que no tenen diners volen atracar una farmàcia i s’acaben concentrant en els robatoris fins que Manu fereix una persona i decideixen separar-se. 

Montale, que té trets de Pepe Cavalho de Montalbán, es fa policia i els seus amics són assassinats. Vol venjar les seves morts: és una qüestió d’honor i amistat. La història, però, es barreja amb la violació i l’assassinat de Leila, una estudiant de la Universitat d’Ais de Provença i de pare algerià. Cansat de l’entorn que l’envolta –lligams amb les màfies, pudor d’extrema dreta, corrupció...– Montale dimiteix i va per lliure: “jo no sabia ben bé qui era, però un policia segur que no”.

FILL DE CAMBRER I MODISTA
Nascut al barri de Le Panier –“l’equivalent amb el Raval [un barri destrossat pels alemanys a la Segona Guerra Mundial i que es va reconstruir com a gresol de cultures]”–, Izzo era fill d’un cambrer italià que va emigrar a Marsella per escapar de Mussolini i d’una modista espanyola que fugia de Franco. Montale és també fill d’immigrants en una ciutat que era un exponent de mestissatge i barris populars i que “ara estan convertint en un parc temàtic”. 

Els guies de la passejada per Marsella seran Georges Tyras, catedràtic de la Universitat de Grenoble, traductor i bon especialista en Manuel Vázquez Montalbán, i “un bon coneixedor de l’obra d’Izzo”, i Pascal Jourdana, director de La Marelle, una residència on els escriptors fan estades per crear i somien amb escriure amb la mateixa intensitat que Izzo. §


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative