12 d’abril del 2013

El asesinato de los marqueses de Urbina

[El lloc del crim, 12 d'abril de 2013]


El asesinato de los marqueses de Urbina. Mariano Sánchez Soler. Roca editorial, 2013. Guanyadora del premi L’H Confidencial 2013
“Como escribió Balzac, detrás de cada gran fortuna siempre aparece un crimen…
Fierro, un especialista en trabajos ilegales al servicio de la banca, prepara por encargo el crimen perfecto, planificado al detalle, en el que incluye la fabricación de un culpable conveniente a los intereses financieros que le han contratado: el asesinato de los marqueses de Urbina. El crimen, que tiene lugar mientras las víctimas duermen plácidamente en sus camas, convulsiona la vida española de 1980, sometida al azote terrorista en plena transición democrática. A pesar de que todo se desarrolla según lo previsto, los planes de Fierro tienen consecuencias imprevisibles para él.
En El asesinato de los marqueses de Urbina, la ficción se pone al servicio de la realidad para desvelar la oscura maquinación, jamás investigada, que envolvió al, para muchos, misterio criminal más famoso de la España del siglo XX. “
El asesinato de los marqueses de Urbina és una novel·la interessant. D’entrada, perquè la història s’explica des de la perspectiva d’un assassí a sou amb el qual quasi en determinats moments simpatitzes. Després, perquè tot i que els personatges que apareixen porten noms ficticis, són clarament recognoscibles. I tercer, perquè tot i tenir el lector prèviament certes referències a possibles explicacions del crim dels marqueses de Urquijo, per a nosaltres la que planteja la novel·la no és de les més conegudes (no us direm quina planteja, no volem tampoc ser spoilers!).
Hem d’avisar que no és un llibre per aquells que vulguin aprofundir en detall en l’assassinat dels marquesos. És una novel·la, una ficció, amb elements reals, amb base real i on planteja una hipòtesi. Però no deixa de ser una novel·la. Per tant, el nivell de profunditat informativa que inicialment un creu que trobarà quan comença a llegir-la, no hi és. I no és pas cap defecte, és una bona novel·la, però cal que un sàpiga què hi trobarà abans de llegir-la.
En el nostre cas, potser teníem en ment que era un altre tipus de treball, i se’ns ha quedat una mica curt en quant a profunditat en el cas. Ara bé, con a novel·la és molt entretinguda, donat que la base ens resulta familiar, i que el personatge principal, Fierro, és un protagonista molt atractiu, que ens recorda quasi més als detectius clàssics en alguns moments que no pas a un mercenari. També resulta interessant el dibuix que fa al llarg de la novel·la del personatge de Rafi Escobedo (Daniel Espinosa a la novel·la), que apareix com algú dèbil, frívol i manipulable. També ens ha agradat l’aparició del Sheriff de Coslada.
Té alguns aspectes que fan pensar en un tema tan candent avui dia com és la corrupció. Un qüestió avui en boca de tots pels casos que han sortit a la llum però que en realitat és heretada des de l’inici de la democràcia: banquers amb tentacles a l’àmbit de la política, polítics pressionant per frenar o redirigir investigacions… Una llibertat nouvinguda que també els corruptes aprofiten per guanyar terreny. Quan llegeixes la novel·la te’n adones que hi ha coses que no han canviat gens, el que ha canviat és la possibilitat d’aconseguir que surti a la llum, l’accès a la informació.
En resum, es una bona novel·la, entretinguda, directa, i que planteja qüestions interessants sobre el cas de l’assassinat dels marqueses de Urquijo, un crim que va marcar la crònica negra dels 80. No obstant, per aquells que vulguin un treball més documental, els sabrà a poc.
Podeu llegir una entrevista que el bloc Elemental d’El País li va fer clicant aquí. Molt recomanable, una entrevista amb molts detalls sobre el cas.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative