25 de gener del 2012

BCNegra, un tast per anar fent boca

[VilaWeb, 25 de gener de 2012]


Els escriptors Pau Vidal, Albert Villaró i Sebastià Bennasar recomenen cinc esdeveniments cadascun que no es volen perdre del programa de la setmana de novel·la negra barcelonina.

La BCNegra 2012 arriba a la setena edició amb més de trenta activitats comissariada per Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra i Criminal del barri de la Barceloneta. Es farà del 2 a l'11 de febrer en diversos espais de la ciutat. Per anar fent boca, hem demanat als escriptors Pau Vidal, Albert Villaró i Sebastià Bennasar, tots tres participen a la sessió 'Personatges poc habituals', que recomanin cinc esdeveniments del programa que no es vulguin perdre.

Pau Vidal, que acaba de publicar Fronts oberts (Premi Marian Vayreda, Empúries 2011):

El meu repòquer de la BCNegra:
'Per què no hi ha gats policia?', que m'interessa molt: un personatge clau de la meva novel·la és en Neeskens, un gos de cadàver holandès.
'L'herència italiana', perquè Maurizio de Giovanni i Marco Malvaldi són dos 'cracs'.
'Ben dins del cervell', perquè la neurociència la trobo apassionant.
'Amèrica llatina a l'espiell', perquè és un territori fascinant.
'Personatges poc habituals', modestament, perquè Albert Villaró és un escriptor de primera.

Albert Villaró, que acaba de publicar L'escala del dolor (Columna, 2012):

'Per què no hi ha gats policia?', perquè em fascina això de la unitat canina. Fixa't que a la duana d'Andorra tenen un gos per ensumar bitllets. Sí que els troba, però no té la capacitat de distingir-ne el valor econòmic. I m'agraden molt els gossos.
'Elemental, estimat Joan', perque és una mostra de la col·lecció de Joan Proubasta sobre Sherlock Holmes. Holmes és un personatge fascinant, que és capaç de sobreviure a totes les versions, per més sorprenents i insòlites que siguin. El personatge sempre surt intacte.
'Ben dins del cervell', perquè m'agrada llegir coses de ciència, i ara la neurobiologia avança molt ràpid, però tot just comença a explorar el cervell. És com els primers cartògrafs, que tot just dibuixaven la línia de la costa.
'Grècia', amb Petros Màrkaris, Premi Pepe Carvalho d'enguany. A Grècia hi passen moltes coses, segur que la visió de Màrkaris és interessant. Sóc dels que creu que un bon novel·lista pot explicar millor la situació d'un país que un centenar d'articles al diari.
'Musclos i signatures', és un final molt adient per a la BCNegra. Està molt bé el contacte amb el lector i, si a més, hi ha musclos i vi blanc, encara millor.

Sebastià Bennasar, autor de Pot semblar un accident (Meteora, 2011), un assaig literari que aprofundeix per primer cop en la novel·la negra contemporània en català i de 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres); i ha publicat recentment La mar no sempre tapa (Editorial Moll, 2011):

'Detectant detectius', exposició sobre la revista Gimlet a la biblioteca Jaume Fuster. Gimlet fou una publicació importantíssima, per ventura la millor sobre el gènere negre. Redescobrir-la i sobretot escoltar un savi com Jordi Canal i els protagonistes de l'època pot ser una gran activitat.
'Collita en català', la recomano perquè ja toca començar-nos a creure que els nostres escriptors de novel·la negra són bastant millors que tota aquesta invasió nòrdica amb dièresis damunt les as. A més a més, la taula està moderada pel gran especialista en el tema, Àlex Martín Escribà, que segur que sabrà treure partit de les confessions habituals de veterans com Jordi de Manuel i de debutants en el gènere.
'Les col·leccions necessàries'. Si La Cua de Palla, fundada per Manuel de Pedrolo, no hagués existit, molt possiblement BCNegra no se celebraria. La col·lecció fou la millor de l'Estat espanyol durant molts anys i possibilità, després, La Negra de la Magrana, que durant deu anys publicà molt bones novel·les negres en català i d'autors dels Països Catalans. Ara neix Crims.cat i comença amb un tàndem potent, Andreu Martín i sobretot l'autor més sensacional dels darrers anys, Agustí Vehí. Escoltar-lo és sempre una delícia i un privilegi.
'Personatges poc habituals'. No està bé parlar de l'acte on intervé un mateix, però no seria just deixar fora de la recomanació dos escriptors fora de sèrie: Pau Vidal i Albert Villaró. Tant un com l'altre han fet un gir radical i fonamental en la novel·la negra escrita a casa nostra, i poden ser una de les claus per explicar el seu èxit a casa nostra. Si Guardiola fitxàs escriptors com ells serien titulars indiscutibles.
'I Congres Internacional sobre Vázquez Montalbán'. Les activitats en paral·lel a la BCNegra sempre són molt interessants i enguany hi ha 'La vampira del Raval' com a espectacle musical i, sobretot, aquest congrés sobre el pare de la novel·la negra mediterrània, però a més a més escriptor de múltiples gèneres i un dels homes més interessants i lúcids, que està molt bé recordar i més en forma de congrés. BCNegra és un festival que no deixa de banda la seva vessant formativa i es nota en actes paral·lels com aquest.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative