18 de desembre del 2011

‘La Cua de Palla: retrat en groc i negre’, submergeix-te en el gènere negre i policíac

[LlegirLlibres.cat, 18 de desembre de 2011]


Neus Medina


Els seus autors Jordi Canal i Artigas i Àlex Martín Escribà han fet un recull de les diferents etapes de la col·lecció



Si ets un amant de la novel·la negra i policíaca no et pots perdre la col·lecció "La Cua de Palla", la més important en aquest gènere a Catalunya, que es va publicar des dels anys setanta i fins fa uns anys. De fet, l'editorial Labutxaca va recuperar alguns dels seus títols més coneguts i els va reeditar.

El mes passat i en relació a aquesta col·lecció, els escriptors especialitzats en el gènere negre i policíac, Jordi Canal i Artigas i Àlex Martín escribà van presentar el seu llibre 'La Cua de Palla: retrat en groc i negre', fent referència a les emblemàtiques cobertes que aquestes històries portaven. L'obra està publicada per l'editorial Alrevés i recull les diferents etapes d'aquesta col·lecció, els autors fan un recorregut per la història del gènere en aquells anys i context i elaboren un apèndix de consulta sobre la col·lecció i les seves adaptacions al cinema. Les cobertes del llibre han estat a càrrec de Jordi Fornas, mort recentment i el pròleg de Xavier Coma.

La col·lecció de novel·la original va ser la primera del gènere publicada en català i va córrer a càrrec de l'editorial Edicions 62. Va estar dirigida per Manuel de Pedrolo i aparegué regularment entre els anys 1963 i 1969; després, va ser tancada. L'any 1981 es va llançar una selecció de la col·lecció i el 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, va ser rellançada amb el nom 'Seleccions de la Cua de Palla' amb la que es publicaren més de 150 títols. Del 1996 al 1998 els nous títols es publicaren a l'editorial 'El Cangur' i el 2006 es tornà a editar amb el nom 'La Nova Cua de Palla'. Així, veiem que des dels seus inicis i tot i tenir moment d'aturada, la col·lecció 'Cua de Palla' ha acompanyat a tots els catalans.

Ara, són el Jordi i l'Àlex els que la tornen a portar als nostres dies. El primer és director de la biblioteca La Bòbila de l'Hospitalet, la primera biblioteca del país dedicada al gènere negre i policíac. El segon és professor de llengua i literatura catalana i co-director del 'Congreso de Novela y Cine Negro' de la Universitat de Salamanca.

Pel que fa a la col·lecció 'Cua de Palla' en general i al sev favor, cal destacar que gràcies a ella hem pogut llegir en català les obres d'autors tan importants dins el gènere com Japrisot, Simenon, Hammett, Chandler o Millar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative