3 de febrer del 2011

L’escriptor Andreu Martín guanya el Premi Pepe Carvalho

[Barcelona Cultura, 3 de febrer de 2011]

Un dels principals exponents de la novel.la negra al nostre país recull el guardó que premia els millors autors del gènere a nivell internacional.

‘Des de la seva primera novel.la, Aprende y calla (1979), s’ha convertit en un dels punts de referència del gènere negre-criminal al nostre país i en totes les llengües a les quals s’ha traduït’. Aquest és només un dels arguments que els membres del jurat del Premi Pepe Carvalho d’aquest any han esgrimit per concedir aquest guardó a l’escriptor Andreu Martín.

El jurat, format per Paco Camarasa, Juan José Arranz, Jordi Canal, Alícia Giménez Bartlett, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, també ha considerat que l’autor ‘mostra en la seva obra l’amplitud de temes i de perspectives que el gènere pot adoptar per descriure una realitat, en ocasions oculta. Creador de personatges com Flanagan o Esqius, ha transitat pels molts matisos que el gènere pot donar en mans d’un gran novel.lista’.

L’escriptor barceloní rebrà el Premi Pepe Carvalho en un acte que es durà a terme el 3 de febrer a les 19h, al Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona.

Andreu Martín (Barcelona, 1949) és escriptor i guionista de còmic, teatre, cinema i sèries de televisió. Es considerat un dels mestres de la novel·la negra espanyola. Ha escrit, entre d’altres, les novel.les policíaques Muts i a la gàbia (1986), Pròtesi (1990. Premio Círculo del Crimen), Si és no és (1987. Premi Deutsche Krimi Preis International), Barcelona Connection (1988. Premi Hammet), Per l'amor de Déu (1994), L'home que tenia raor (1997. Premi Hammet), Jutge i part (1996), Bellíssimes persones (2000), Veritats a mitges (2000), Corpus delicti (2002), Cop a la Virreina, amb Carles Quílez (2002), El blues del detectiu immortal (2006), Barcelona Tràgica (2009).

Com a autor de literatura juvenil, Martín ha guanyat, juntament amb Jaume Ribera, el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil (1989) per No demanis llobarro fora de temporada, títol amb què va començar la sèrie de llibres dedicats al jove detectiu Flanagan. La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, francès, italià, lituà, holandès, basc i bable.

I és que ‘si Pepe Carvalho és un detectiu immortal que camina pels carrers de Barcelona, les pàgines d’Andreu Martín en són el complement perfecte’.

El Premi Pepe Carvalho és un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel.la negra. Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i el seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, del gènere literari negre i criminal europeu, i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors.

El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere. En les cinc edicions anteriors del Premi Pepe Carvalho s’han premiat Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly i Ian Rankin.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative