7 d’octubre del 2010

La novel·la negra, la relació entre feminisme i nacionalisme i les noves pràctiques informatives, protagonitzen els Octubre

[L'Informatiu, 7 d'octubre de 2010]

La Fundació Ausiàs March i l'Editorial 3i4, presentaren ahir la programació cultural que envoltarà l'entrega dels seus prestigiosos premis literaris, que estan ja a les portes de complir la seua quarta dècada.

La XXII edició de l'Encontre d'Escriptors, dedicat enguany a un gènere literari a l'alça com és la novel·la negra, i que comptarà amb noms molt atractius per als seus seguidors, serà segurament el punt més expectació desperte entre el gran públic dels XXXIX Premis Octubre. No obstant això, el Congrés de Mitjans de Comunicació, que enguany es dedica als nous mitjans i les noves pràctiques comunicatives, i el Congrés Internacional de Dones i Nacions, que es plantejarà la relació entre nacionalisme i feminisme, apunten també a temes de plena actualitat, tot posant de relleu la intenció dels organitzadors -l'editorial 3i4 i la Fundació Ausiàs March- de prendre sempre el pols a la nostra societat.

Precisament, va ser el president d'esta darrera, Eliseu Climent, qui va obrir ahir el torn d'intervencions en la presentació del programa, per referir-se als premis pròpiament dits. Climent va destacar, sobretot, l'increment en el nombre de textos que es postulen com a candidats als quatre premis literaris (d'assaig, poesia, narrativa i teatre), que han passat dels 75 de l'any passat als 96 d'enguany, i també l'homenatge que es retrà la Nit dels Octubre, que tindrà lloc el pròxim 30 d'octubre, al veterà pintor valencià Joan Genovés, de qui ha dit que “mereix un reconeixement per moltes raons”.

Més que mera literatura

Més que de literatura, es parlarà de temàtiques, subratllava ahir Emili Payà referint-se al XXII Encontre d'Escriptors,
Novel·la negra, novel·la social, que ell s'ha encarregat de coordinar amb el periodista Marià Sánchez Soler. I es farà de la mà de grans autors actuals, com ara l'escocés Philip Kerr, premi RBA de novel·la negra, que retrata amb gran detall l'Alemanya nazi; Andreu Martín, un dels escriptors amb més èxit en llengua catalana, que se submergeix en els baixos fons de la societat i en la psicologia del personatge; Francisco González Ledesma, un dels grans mestres, al costat de Vázquez Montalbán, renovador de la novel·la negra espanyola i europea contemporània; o Veit Heinichen, alemany resident a Trieste, ciutat que, per la seua rica història i la seua estratègica ubicació geogràfica, dóna molt de joc com a escenari principal de les seues obres.


Payà va aprofitar la presentació per incidir en la necessitat de posar en valor la novel·la negra, un gènere literari que no sempre ha estat ben considerat, però que en estos moments, viu una època daurada gràcies al boom de la trilogia Millenium, del suec Stieg Larsson. El congrés, més enllà de la literatura, abordarà com la novel·la negra esdevé crònica del nostre temps. A banda dels mencionats, Carles Quílez, Ferran Torrent, Lorenzo Silva o Alicia Giménez-Bartlett participaran en un encontre que farà les delícies dels amants del gènere.

Una mirada als nous mitjans

Una reflexió tranquil·la i plantejar qüestions d'interès sobre una experiència, la d'informar-se, notablement modificada per l'auge dels mitjans electrònics, amb els avantatges i noves problemàtiques que comporten. Això és el que pretén oferir el XIX Congrés de Mitjans de Comunicació, que Rafa Xambó ha coordinat sota el títol
Nous mitjans i noves pràctiques. Joventut, informació i comunicació. L'objectiu, explicar com s'ha transformat el paisatge informatiu i comunicatiu a partir del creixement d'Internet i de les xarxes socials, orientat de manera especial a les pràctiques dels joves.

Al congrés, al que destaca la presència de teòrics com ara l'antropòleg Carles Feixa, la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rosa Franquet, o Peter Williams, pioner en la investigació sobre el fenomen Google, també participarà este diari, concretament en la taula redona de Nous mitjans digitals i blocs informatius al País Valencià que tindrà lloc el 28 d'octubre.

Finalment, el
Congrés Internacional de Dones i Nacions plantejarà la relació entre nacionalisme i feminisme, dos conceptes que, com va explicar la coordinadora, Laia Climent, semblen excloents, però segons s'avança en el temps, estan condemnats a trobar-se i entendre's. El congrés dóna veu a un grup de recerca format per investigadores dels territoris del nostre domini lingüístic i de la resta del món que treballen sobre la qüestió feminista en les nacions amb conflictes vigents, com ara Quebec, Irlanda, País Basc o Catalunya.

Laia Climent ha volgut subratllar la participació de la teòrica Nirmal Puwar, de la Universitat de Londres, de l'escriptora sahrauí Zahra El Hasnaui, l'activista nord-irlandesa Bronagh Hinds, especialment implicada en el procés de pau, l'escriptora Marie-Célie Agnant, autora d'un commovedor llibre sobre la dignitat de les dones dels països de majoria negra, o l'antropòloga M. Àngels Roque, que clourà el congrés.

Tot això i molt més tindrà lloc la Setmana dels Octubre -entre el 26 i el 29 d'Octubre-, que es completarà amb activitats paral·leles de tipus musical, literari, etc., que culminaran, com sempre, en la gala de la Nit dels Octubre el dissabte 30. Per a més informació i inscripcions tan sols cal visitar la web dels premis a
www.octubre.cat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative