[Policia de Catalunya, 1 de juny de 2010]
Ens remuntem a l’any 2008, quan el Departament d’Interior, aprofitant l’avinentesa de les celebracions pel 25è aniversari de la reinstauració del Cos de Mossos d’Esquadra i la fi del desplegament, creava el premi “Crims de Tinta”. Un premi que ha esdevingut el revulsiu per què els Mossos apareguin com els protagonistes en novel·les policíaques. Ja fa temps que molts personatges de novel·les o de sèries televisives han estat creats posant el punt de mira en diversos cossos policials, principalment americans. Amb aquest premi, la presència de Mossos al gènere de novel·la negra està assegurat, esdevenint un incentiu que s’ha anat consolidat lentament, arribant enguany a la seva tercera edició. Cal dir que no tot el mèrit és institucional, ja que el còmplice d’aquestes convocatòries esdevé l’editorial RBA, qui mitjançant edicions La Magrana, es publiquen els llibres guanyadors.
Avui ens referirem al primer premi, que s’entregà a Barcelona el 24 d’abril de 2008, en l’acte central del Dia de la Esquadres i dotat amb 25.000 euros.Tal com informava en la seva nota de premsa el Departament, el premi fou atorgat per unanimitat després de valorar les 35 obres presentades. El jurat estava composat per 5 membres: Paco Camarasa (Llibreria Negra i Criminal), Isabel Obiols (Editorial La Magrana), Àlex Martin Escribà (Universitat de Grenoble), Jordi Canal (Biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat) i Mercè Claramunt (Directora Gral. Joc i Espectacles).
Marc Pastor, un criminòleg mosso d’esquadra adscrit a la polícia científica i que amb “La mala dona” publica el seu segon llibre, guanyava el premi amb una obra ambientada a la Barcelona de principis del segle XX. Pastor, amb una literatura profunda i treballada documenta la investigació que duen a terme conjuntament l’inspector dels Mossos d’Esquadra Moisès Corvo i el seu ajudant, Juan Malsano, sobre unes desaparacions de fills de prostitutes que, per por, no denunciaven els fets a la policia. Parlem d’una novel·la històrica, el relat es basa en la prostituta Enriqueta Martí Ripollès, la “vampira del carrer Ponent”, detinguda l’any 1912 pel segrest i assassinat de nombrosos nens dels quals n’aprofitava la sang, el greix, ossos i vísceres per preparar ungüents.
Leído: La maestra de José Antonio Lucero
-
*La Maestra - José Antonio Lucero. Barcelona : B, junio de 2024. 430 p.*
José Antonio Lucero, reconocido por su labor como profesor de Ciencias
Sociales ...
Fa 7 hores
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada