27 d’octubre del 2008

La Bòbila homenatja Sherlock Holmes

[canal-h.net, 27 d'octubre de 2008]

Sherlock Holmes, el més famós detectiu de ficció de la història, és el protagonista d’un nou cicle de la Biblioteca la Bòbila. Conferències, exposicions i la projecció de pel·lícules són alguns dels ingredients de la programació d’aquest cicle dedicat al personatge creat per Arthur Conan Doyle.

Andreu Ferrer

L’escriptor Carlos Pujol inicia un cicle dedicat al famós detectiu de Conan Doyle

La Biblioteca la Bòbila va iniciar dijous el cicle dedicat al popular detectiu Sherlock Holmes amb una conferència a càrrec de l’escriptor català Carlos Pujol. Durant les properes setmanes es programaran diferents activitats com una exposició i la projecció de pel·lícules.

Sherlock Holmes és el detectiu de ficció més famós de la història i el personatge literari que més cops s’ha dut al cinema, segons el Llibre Guinness dels Rècords. Per això, la Biblioteca la Bòbila, especialitzada en novel·la negra i policíaca, ha volgut homenatjar el brillant investigador que sempre anava acompanyat del seu amic Watson.

Dijous 23, l’escriptor, crític literari i professor d’universitat Carlos Pujol va ser l’encarregat de glossar la figura de Holmes, sobre la que ell mateix es va basar per als seus llibres Los secretos de San Gervasio i Fortunas y adversidades de Sherlock Holmes. L’escriptor britànic Arthur Conan Doyle va ser el creador del personatge, que va aparèixer per primer cop a la novel·la Estudio en escarlata, a la qual van seguir desenes de llibres més.

“Conan Doyle hagués preferit passar a la posteritat com a escriptor de novel·les històriques, però ho va fer per Sherlock Holmes. Va arribar a agafar tanta mania al personatge que va matar-lo en una novel·la juntament amb el seu enemic, el professor Moriarty”, segons Carlos Pujol. Però les crítiques dels lectors van obligar a ressuscitar-lo i a continuar escrivint novel·les on Holmes acabava sempre resolent els misteris gràcies a les seves dots deductives.

Carlos Pujol defineix el detectiu com un personatge “omniscient, omnipotent, que juga a saber-ho tot, però alhora és un home solitari, solter, extravagant, que pateix grans depressions quan no té feina i que es refugia en el seu violí o en les injeccions de morfina”. És aquesta ambivalència la que fa de Holmes “un personatge molt atractiu, que deixa en el lector una sensació de misteri. És el que l’ha fet tant popular per damunt d’altres detectius de novel·la com Miss Marple o Poirot”.

En contraposició de Sherlock Holmes hi ha el seu ajudant, el doctor Watson, que és “el personatge crèdul, ingenu, que sempre se sorprèn. Són com Don Quixot i Sancho Panza, la bogeria i el sentit comú”, va explicar l’escriptor català.

El cicle dedicat a Sherlock Holmes continuarà el mes de novembre amb la projecció, cada dijous a la Biblioteca la Bòbila, de pel·lícules basades en Sherlock Holmes com El perro de Baskerville o Asesinato por decreto. El 3 de novembre la Bòbila inaugurarà una exposició amb una mostra de la col·lecció de Joan Proubasta, president del Círculo Holmes, que compta amb més de 6.000 llibres, 1.500 còmics, 300 pel·lícules i multitud de gàdgets del detectiu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative