10 de febrer del 2006

Una mostra repassa la història de la col·lecció de llibres "La Cua de Palla"

[L'Independent de Gràcia, 10 de febrer de 2006]

La biblioteca Jaume Fuster acull un homenatge a la sèrie de novel·la negra d'Edicions 62

Àlex Gutiérrez

Un espai de la primera planta de la biblioteca acull des d’aquesta setmana una mostra sobre la trajectòria de la col.lecció dedicada a la novel.la negra La Cua de Palla, creada el 1963 per Edicions 62. La mostra forma part dels actes de la II Trobada de Novel.la Negra i de Misteri de Barcelona, BCNegra, i es completa amb un concert avui divendres de Dani Nel.lo.

La posada en marxa de l’exposició, que estarà a la biblioteca de la plaça Lesseps fins al 18 de febrer, coincideix amb el rellançament que l’editorial Edicions 62 ha fet d’aquesta col·lecció de literatura negra en català considerada mítica sota el títol de La nova Cua de Palla.

La mostra repassa la trajectòria d’aquesta sèrie creada el 1963 i que va tenir tres èpoques fins que va es interrompre el 1996. Paco Camarasa, llibreter i comissari de la trobada BCNegra, destaca que per primera vegada s’ha reunit l’obra de la primera època de La Cua de Palla, dirigida per l’escriptor Manuel de Pedrolo. "És una demostració d’allò que amb pocs mitjans es va poder aconseguir", explica Camarasa. Dins dels actes de BCNegra s’ha programat per a aquest divendres 10 una sessió de jazz amb el músic Dani Nel.lo, que porta per títol Vertigo. El concert es presenta com a banda sonora d’una novel·la negra.

Una taula rodona sobre aquesta col.lecció, en què van intervenir el director de la biblioteca La Bòvila de l’Hospitalet de Llobregat, Jordi Canal; l’escriptora Isabel-Clara Simó; Javier Coma, que va dirigir la sèrie La Cua de Palla entre el 1981 i el 1996; i l’escriptor Andreu Martín; va donar dimarts passat el tret de sortida a l’exposició. Canal va destacar de la col.lecció que va ser "més un projecte cultural que de subliteratura", alhora que la va qualificar de "la gran antologia del gènere criminal en català". Canal va descartar definir la novel·la negra com un gènere, sinó com "un moviment literari sorgit als anys 20 als Estats Units que es va extingir com a moviment entre els anys 60 i 70".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative