[El Punt, 21 de juny de 2004]
Rosa M. Bravo
La biblioteca pública La Bòbila de Badalona (sic) és pionera en la creació d'un fons dedicat al gènere de la novel·la negra, amb 1.200 volums i 500 obres de consulta. Va néixer amb l'equipament, fa cinc anys, i deu molt a l'atracció que el director, Jordi Canal, sent per aquest gènere. «He llegit novel·la negra tota la vida i, quan es va crear la biblioteca, vaig proposar el fons com a valor afegit», va explicar.
La biblioteca no recull només novel·les, sinó també llibres de consulta, pel·lícules i bandes sonores. Té també un magatzem amb novel·les descatalogades, edita revistes i opuscles i programa cicles de cinema i exposicions.
Canal va explicar que la biblioteca vol donar més importància a la novel·la negra, entesa com el corrent nord-americà que es desenvolupa entre els anys vint i els anys cinquanta, «però emmarcada dins el gènere policíac», molt més ampli. El fons ofereix els grans clàssics de la novel·la policíaca -com Poe, Doyle i Christie- i la novel·la negra -Hammet, Chandler i Thompson-. També recull els autors actuals més importants, com ara Andrea Camillieri i Henning Mankell. Les novel·les, prop de 1.200, no tenen un apartat especial dins l'edifici, sinó que es barregen amb la resta d'obres de ficció. «No volem distingir-ho, perquè hi ha gent que encara té prejudicis cap al gènere», va afirmar Canal.
La resta de documents sí que tenen un espai propi, com les 500 obres de consulta del gènere: diccionaris, enciclopèdies, estudis sobre autors, tractats de criminologia i, fins i tot, receptes de personatges com Carvalho i Poirot. Al costat hi ha l'apartat audiovisual, amb mig miler de pel·lícules, tant clàssics com els millors títols actuals. A més, una cinquantena de discos ofereixen la música de bandes sonores, com ara obres com La música de la màfia i recopilacions de Narcocorridos.
Durant l'any, la biblioteca programa un conjunt d'activitats relacionades amb el gènere, com els cicles de cinema que agrupen pel·lícules per personatges, subgèneres, novel·listes adaptats al cinema i actors. «Busquem un equilibri entre els coneguts i els que no ho són tant», va aclarir Canal. A banda del cinema, La Bòbila organitza xerrades amb autors del gènere i temàtiques. També fa exposicions, té un club de lectura en què els lectors fan un debat cada mes sobre un llibre i ofereix a Internet un directori que recull llocs webs en diversos idiomes sobre autors traduïts tant al català com al castellà.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada