24 d’abril del 2006

La Bòbila estrena una mostra dedicada als detectius de novel·la

[canal-h.net, 24 d'abril de 2006]

La Biblioteca de la Bòbila exposa, fins el 20 de maig, una mostra dedicada als detectius protagonistes de les novel·les negres. Sherlock Holmes o Philip Marlowe són alguns dels protagonistes.

Fins el 20 de maig

Andreu Ferrer

Arsène Lupin, Sherlock Holmes, Petra Delicado o Philip Marlowe són alguns dels protagonistes de l’exposició que es pot veure a la Biblioteca La Bòbila dedicada als grans detectius de la novel·la negra i policíaca. L’exposició mostra els trets característics de cada personatge que han acabat convertint-los en autèntics mites del gènere negre.


El primer detectiu de novel·la negra va ser Arsène Lupin, creat per l’escriptor Edgar Allan Poe. Es tractava d’un personatge de bona família, de gran cultura i d’una intel·ligència privilegiada, la qual cosa feia que la policia li encarregués, de vegades, la investigació d’algun misteri. Així va néixer aquest gènere que ha vist néixer personatges que han protagonitzat llargues i exitoses sagues.

L’exposició de La Bòbila presenta a setze dels detectius literaris més famosos de la història. “Hem tractat de seguir un equilibri i presentar personatges clàssics i moderns, detectius privats i policies, espanyols i estrangers”, comenta Jordi Canal, director de la Biblioteca La Bòbila.

Tots ells tenen un denominador comú: una especial habilitat per anar a la recerca d’un misteri i descobrir la realitat, però tots són diferents en els seus costums, les seves actituds o les seves aficions. “Els autors de novel·la negra sempre han donat uns trets molt singulars als seus personatges principals per diferenciar-los dels altres”, segons Canal. Així, Sherlock Holmes tocava el violí i s’injectava morfina i cocaïna, Philip Marlowe jugava als escacs i fumava en pipa, i Pepe Carvalho tenia grans aficions gastronòmiques.

Entre els detectius seleccionats a l’exposició, n’hi ha que són investigadors privats, d’altres són policies i d’altres detectius aficionats, que per la seva professió o perquè han estat víctimes d’alguna agressió es veuen immersos en la investigació d’un misteri. El primer detectiu literari de la història va ser un aficionat, Arsène Lupin; en canvi, Hercules Poirot va ser primer policia i després investigador privat.

“Els autors europeus acostumen a escollir policies com a protagonistes de les seves obres, perquè no resulta gaire creïble per als seus lectors el típic detectiu amb gavardina; mentre que els autors nordamericans prefereixen els detectius privats, més lligats a la seva tradició”, explica Jordi Canal.

Els policies que protagonitzen les novel·les negres tenen una rectitud moral i una integritat que trenca amb els estereotips del gènere que sovint ha presentat la policia com un cos corrupte i supeditat a interessos econòmics i polítics.

La biografia de cada detectiu es repassa en diferents plafons instal·lats a la Biblioteca La Bòbila. El darrer plafó presenta una relació d’altres protagonistes de novel·les negres i policíaques. Els seus noms també apareixen en la imatge que enguany ha decorat les samarretes de tots aquells que es van apuntar a la Marató de Contes de L’Hospitalet, que s’ha dedicat al gènere negre.

L’exposició “Els grans investigadors a la novel·la negra i policíaca” es podrà visitar a la Biblioteca La Bòbila fins al proper 20 de maig. Posteriorment, s’instal·larà durant els propers dos anys en d’altres biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative