[canal-h.net, 24 de març de 2006]
La Biblioteca la Bòbila va acollir dijous una xerrada de l'escriptor de novel·la negra Andreu Martín. Autor de novel·les com Barcelona Connection o Jutge i part, Martín també és el creador dels detectius Flanagan i Ángel Esquius, que han protagonitzat sagues de gran èxit literari.
L'escriptor barceloní descobreix els secrets de la novel·la negra
Andreu Ferrer
Escriptor, director de cinema, guionista de còmics, teatre i sèries de televisió, el prolífic Andreu Martín va visitar dijous, 24 de març, la Biblioteca la Bòbila on va explicar els elements que configuren una bona novel·la negra i les tècniques per escriure una obra en col·laboració amb d'altres autors.
Andreu Martín és el pare de les sagues dedicades als detectius Flanagan i Ángel Esquius, que ha escrit amb Jaume Ribera. L'escriptor barceloní explica que els elements fonamentals de qualsevol novel·la negra són la transgressió i el joc.
"L'estructura bàsica de tota novel·la negra comença amb una transgressió que dóna pas a una investigació per desvelar l'enigma, i aquesta és una estructura que comparteixen tant Agatha Christie com Raymond Chandler". La diferència entre aquests dos escriptors és que "Christie basa la novel·la en despistar el lector per dir finalment que l'assassí era el majordom, mentre que Chandler analitza el funcionament de la policia, de la justícia o dels aspectes socials". Andreu Martín explica que la novel·la de gènere negre actual uneix aquestes dues línies: el joc i l'anàlisi social.
Nascut el 1949, Andreu Martín va aficionar-se a l'escriptura de ben petit. "A escola jugàvem a explicar-nos històries dels personatges dels tebeos i quan arribava a casa continuava el joc escrivint-les". Així és com també va aprendre a compartir les històries, un costum que anys després fructificaria amb nombroses col·laboracions amb d'altres autors.
Andreu Martín ha escrit novel·les a quatre mans amb Jaume Ribera, Cristina Vila-Sanjuan, Juanjo Sarto o Carles Quílez. L'escriptor barceloní confessa que "ens divertim molt treballant-les". El secret per escriure una novel·la en col·laboració és definir bé l'estructura i la història. "No puc començar a escriure una novel·la sense saber què passarà al capítol 6 o com acaba, és com explicar un acudit sense saber-ne el final".
Amb Jaume Ribera, Andreu Martín ha escrit les novel·les de la sèrie del jove detectiu Flanagan i d'Ángel Esquius, de qui estan preparant la quarta història. El sistema per elaborar-les sempre és el mateix: "comencem definint l'estructura, després un dels dos fa un esquema de cada capítol, l'altre el desenvolupa, i la novel·la va i torna de l'un a l'altre fins que queda acabada".
Tot i això, escriure una novel·la amb un altre autor no deixa de ser un treball feixuc "perquè hi ha una mena de pacte que determina que tot el que hi apareix ha d'agradar als dos escriptors". És per això que Andreu Martín confessa que "quan acabo una novel·la en col·laboració em venen unes ganes irrefrenables d'escriure sol i el que em vingui de gust".
BON 2025! / ¡FELIZ 2025!
-
El blog de La Microbiblioteca s'acomiada fins el 2025.
La Biblioteca Esteve Paluzie, amb el seu fons especialitzat dedicat al gènere
microrelat, r...
Fa 1 hora
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada