5 d’agost del 2002

L'H Confidencial # 23. La Negra, de La Magrana

[L'H Confidencial, 23. L'Hospitalet: Biblioteca la Bòbila, agost de 2002]

Els secrets de "La Negra"

"La història de "La Negra" va començar fa poc més d’un any. Justament, el setembre de 1985, en una de les primeres sessions de treball per preparar la programació editorial dels mesos següents i de l’any 1986 —moment dels 10 anys d’existència d’Edicions de la Magrana—, l’editor, Carles-Jordi Guardiola, i jo mateix coincidírem en un projecte comú. Els dos havíem madurat per separat la mateixa idea. La idea, el projecte aleshores encara sense nom, és avui la realitat de "La Negra".

La coincidència sorgí d’una mateixa anàlisi de l’àmbit i del món editorial català. Ens havíem adonat d’un fenomen creixent en el nou gust del lector que també es traduïa, per part dels autors, en una pràctica creixent quant al conreu del gènere. Érem lluny dels seixanta, quan el lector i la societat exigien a la literatura moltes més coses de les que la literatura pot oferir. Aleshores, des d’una perspectiva nacionalista i sota la situació d’asfíxia política i històrica que es vivia, l’acte de la creació literària, com a element culte i referencial d’identitat nacional, prenia un caire transcendent que deixava poques possibilitats a un tipus de literatura considerada un subgènere i menor.


Del cantó de l’esquerra, que lògicament instrumentalitzava la cultura com un àmbit on es produïa debat ideològic i des d’on calia potenciar-lo, un gènere de la mena del policíac, negre o de misteri, no solament participava de les característiques dites anteriorment —subgènere menor— sinó que, a més, era titllat de literatura d’evasió; lluny, doncs, dels interessos ideològics i socials que volia transmetre a través de les manifestacions culturals.

Consulta'l des de: http://www.l-h.cat/biblioteques/bobila/fe_lhconfidencial.shtml

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative