23 d’abril del 2002

L'H Confidencial # 21. Identitats. Charyn, Ellroy i Gifford: autobiografia i novel·la negra

[L'H Confidencial, 21. L'Hospitalet: Biblioteca la Bòbila, abril de 2002]

Dels autors clàssics de la novel·la negra en coneixem la vida per mitjà de biografies que s'han escrit sobre ells. Hammett, Chandler, Goodis, Thompson o McCain, per citar-ne alguns, disposen d'interessants biografies, però en canvi no varen deixar obra escrita sobre ells mateixos.

Durant aquests darrers anys, però, s'han publicat un seguit d'obres autobiogràfiques escrites per autors del gènere, que centren la seva mirada en la seva pròpia infantesa i en la relació amb les figures paternes.

Aquest seria el cas de les dues obres "autobiogràfiques" del novaiorquès Jerome Charyn, El hombre barbo i La dama oscura de Bielorrusia, obres claus per entendre la fantàstica literatura de Charyn. També el del californià James Ellroy i Mis rincones oscuros, en el que repassa la seva dolorosa infantesa i joventut marcades per l'assassinat de la seva mare: la catarsi d'una obsessió que ha presidit la seva vida. I, finalment, també seria el cas de Barry Gifford i la seva obra El padre fantasma, en la que va desgranant records inconnexos de la seva infantesa i la relació amb seu pare.

Tres casos en què les experiències de la infantesa marquen la vida d'adult i es converteixen en material literari de primer ordre, i a nosaltres ens ajuden a entendre millor la seva obra.

Consulta'l des de: http://www.l-h.cat/biblioteques/bobila/fe_lhconfidencial.shtml

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative