El 16 d'abril d'enguany van presentar-nos el segon volum de Trets per totes bandes / A quemarropa, els seus autors: Àlex Martin Escribà i Jordi Canal i Artigas. A tots dos els hi vam enviar el nostre test 7 bales i aquestes són les seves respostes.
1. Utilitzes les biblioteques o arxius per documentar-te per als teus llibres?
JC: Per a escriure assaig la documentació és indispensable i jo tinc la immensa sort de tenir la Bòbila a l'abast, amb el millor i més gran fons especialitzat en gènere negre i policíac d'Espanya.
AM: Utilitzo de manera sistemàtica les biblioteques. Per a mi, són una eina imprescindible de la meva feina. Un filòleg necessita consultar fons i arxius com l'aire que respira.
2. Tens un bibliotecari en el teu interior i recomanes llibres als teus amics i familiars?
JC: Sí, sense cap mena de dubte. Per una banda com a professional m'apassiona la informació i la documentació i per l'altra tants anys treballant a una biblioteca fa que contínuament recomani llibres que crec que poden interessar a amics, coneguts i saludats. De fet, escriure assaig em permet arribar a lectors que d'altra manera em seria impossible.
AM: No sé si tinc o no un bibliotecari al meu interior però sé que m'hagués agradat treballar en una biblioteca. Els llibres són la meva vida. No m'imagino una vida sense ells.
3. Què t'agrada més, llegir o escriure?
JC: Llegir. No m'imagino viure sense llegir i en canvi podria passar d'escriure perfectament. Escriure em serveix per a endreçar coneixements, per a elaborar un discurs, en canvi la lectura et dona la possibilitat de viure altres vides en una sola.
AM: M'agraden les dues coses, però la primordial és llegir. La lectura és el pas previ a l'escriptura. Quan més llegeixes més capacitat tens de reflexió i anàlisi. La lectura ens permet adquirir coneixements i l'escriptura segurament treure'ls del nostre interior.
4. Llegeixes novel·la negra o policíaca?
JC: Llegeixo bàsicament novel·la negra, també m'interessen altres coses però la negra és contínua. De policíaca en llegeixo de tant en tant, perquè també hi ha grans obres policíaques.
AM: És gairebé l'únic gènere que llegeixo. Tota el meu camp d'estudi gira al voltant d'aquest gènere. Dirigeixo la col·lecció "crims.cat" de l'editorial Alrevés, formo part de jurats de novel·la negra i escric sobre novel·la negra. Amb aquest panorama ho tinc complicat per no llegir aquest gènere literari. De tota manera no és cap càstig, m'apassiona.
5. Quins són els teus autors de capçalera de gènere negre?
JC: Hi ha autors que després d'haver-ne llegit un parell de títols els incorpores i vas llegint tot el que se'n va publicant. Altres se't moren pel camí i et deixen com orfe. Entre els clàssics destacaria Dashiell Hammett, Raymond Chandler, David Goodis, Jim Thompson... i entre els més actuals, tot i que alguns ja han mort, Manuel Vázquez Montalbán, Jerome Charyn, Marc Behm, James Ellroy...
AM: En tinc molts, però destaco David Goodis pel seu fatalisme i existencialisme, Ellroy perquè és el gran cronista de la societat nord-americana i d'espanyols Carlos Zanón el gran poeta de les víctimes. Víctor del Árbol l'escriptor del dolor i de les parts de l'èsser humà i Jordi Ledesma tot un alquimista del gènere.
6. Un lllibre que et va entusiasmar:
JC: L'últim llibre que m'ha entusiasmat ha estat Manual del contorsionista, de Craig Clevenger, una primera novel·la brillant, original i molt ben escrita.
AM: Si n'haig de dir un recomanaré Dispareu contra el pianista de David Goodis amb magnifica adaptació del François Truffaut. Una obra mestra.
7. Ens pots enviar una foto del lloc on escrius?
JC:
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada