2 de març del 2018

L'exmosso Joan Miquel Capell, premi Crims de Tinta 2018

[El Periódico, 1 de març de 2018]

Garofano Alfredo

La novel·la guanyadora, 'Wad-Ras', s'inspira en un cas real, investigat pel mateix autor, sobre la mort d'una reclusa aparentment per sobredosi


Un cas real, que va investigar com a mosso durant la seva llarga carrera de 32 anys al cos de la policia catalana, va donar a Joan Miquel Capell la història amb què ha vestit la novel·la Wad-Ras, que ahir va guanyar el novè premi Crims de Tinta, que convoca l’editorial RBA. 

El jurat va ser unànime en el veredicte i va destacar «la versemblança i el realisme de la trama, cenyida a la millor tradició de la novel·la procedimental», així com «la capacitat de l’autor per plasmar la realitat de les presons de dones a través de la mirada de dos joves agents que comencen la seva carrera com a policies». 

A més van valorar de Wad-Ras, que arribarà a les llibreries dilluns que ve, «la recreació de l’ambient i del país el 1991, moment clau de la història dels Mossos d’Esquadra», perquè el cas que inspira la novel·la va ser el primer que va investigar aquest cos com a policia judicial. La mort, suposadament per sobredosi d’heroïna, d’una reclusa de la presó de Barcelona que dona nom al llibre desencadena una sèrie d’interrogants. Preguntes com qui ven droga a la presó, qui la introdueix o si hi ha una xarxa a la ciutat, que es prepara per als Jocs. La inesperada decisió del jutge d’encarregar la investigació als Mossos no va agradar a tothom i, segons el jurat, Capell evoca les «dificultats per crear una policia pròpia a Catalunya.

Capell (Barcelona, 1960), doctor en Dret per la Universitat de Barcelona, va ser l’encarregat del desplegament dels Mossos d’Esquadra a Barcelona (2005) en substitució de la Policia Nacional. Abans d’arribar a comissari, va passar per totes les categories professionals del cos, fins que el va abandonar l’abril del 2014. Ara és responsable del Gabinet de Prevenció i Seguretat de la Diputació de Barcelona. 

Autors com Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana i Andreu Martín han guanyat el Crims de Tinta en anteriors edicions. 







0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative