25 d’abril del 2015

Els vins de la Conca de Barberà, en clau de novel·la criminal

[VilaWeb, 25 d'abril de 2015]

Montserrat Serra

Els dies 1, 2 i 3 de maig se celebra la primera edició del festival El vi fa sang, que combina la novel·la criminal amb els vins d'aquesta Denominació d'Origen
Descobrir els vins de la Conca de Barberà a través de la literatura criminal és el que farà possible el primer Festival 'El vi fa sang', que se celebrarà els dies 1,2 i 3 de maig a l'Espluga de Francolí. Els vins de la Conca viuen un moment d'auge, per la qualitat que cada dia expressen amb més claredat, per les virtuts de la seva varietat autòctona, el trepat, per la combinació de projectes nous i més tradicionals, per mantenir els cellers cooperatius, per estar al costat del Monestir de Poblet, i per la voluntat de visibilitzar vins i territori d'una part dels seus ciutadans. Si el 2013 s'estrenava el documental 'Plantant una llavor', del Col·lectiu la Conca 5.1, ara els cellers i els seus vins seran el marc d'aquesta nova iniciativa literària.
Sembla que literatura i vi combinen de meravella a jutjar per la quantitat d'iniciatives que han sorgit vinculant-los. Segurament, la de més abast és 'Biblioteques amb DO' (impulsada per la Generalitat i d'abast de tot Catalunya), però també en trobem d'altres a Vilafranca o a Alella que tenen intencions similars. I és que el vi ajuda a trencar alguns murs invisibles que hi ha gent que té davant la literatura. Alhora, el vi creix en qualitat quan el vincules al món de la cultura, quan el converteixen en un fet cultural.

Primer festival de novel·la criminal en català

Hem parlat amb l'escriptor Salvador Balcells, fill de l'Espluga de Francolí, impulsor d'aquest primer festival de novel·la criminal en català. Adverteix que li han volgut posar criminal perquè aquest terme engloba les variants de novel·la policíaca o detectivesca i novel·la negra, que inclou una certa crítica social. Diu Balcells: 'La paraula «criminal» ho engloba tot i ens sembla que és l'adient per definir aquest nou festival, que té la voluntat de potenciar la novel·la criminal en català davant de tanta competència abassegadora d'aquest gènere en castellà. I volem fer-ho amb la voluntat de donar a conèixer els vins i el paisatge vinícola de la Denominació d'Origen Conca de Barberà.'

I de quina manera es maridarà el vi amb el gènere criminal? Diu Balcells: 'Doncs d'entrada totes les presentacions de llibres se celebraran en tres cellers de la població: el celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí, el celler Rendé Masdéu (vinculat per família a l'escriptor Joan Rendé, també espluguí i impulsor amb mi del projecte) i el celler més nou, VidBertus. A més, el festival es desenvoluparà en altres espais que permetran acompanyar les taules rodones amb un tast final de vins d'altres pobles de la Denominació d'Origen. Totes les sessions són de franc.

D'entre la completa programació que ofereix el festival 'El vi fa sang', hem demanat a Balcells que triï algunes propostes: la primera que destaca és la sessió inaugural, dedicada a homenatjar els pioners de la novel·la criminal del país: Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster. En parlarà l'especialista Alex Martín Escribà, autor de l'assaig 'Rafael Tasis, novel·lista policíac' (Editorial Alrevés). I se celebrarà al Museu de la Vida Rural. Precisament, Balcells recorda que tant Alex Martín Escribà com Anna Maria Villalonga són assessors del festival.

Complementari al Tiana Negra

Aquest festival és organitzat per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, de la mateixa manera que el festival Tiana Negra, al Maresme, que enguany ha arribat a la tercera edició, també és a càrrec de l'Ajuntament de Tiana. Preguntem a Salvador Balcells si hi ha risc que es facin la competència. Ho nega: 'Tot el contrari, més festivals suposa més oportunitats de donar visibilitat als autors de novel·la criminal en català. De fet es complementen. Així ho veu també el director del Tiana Negra, Sebastià Benassar, que l'hem convidat a moderar una de les taules rodones més interessants, dedicada a la traducció, amb Pau Vidal, Pau Joan Hernández i Dolors Udina.'

'A més, tots dos festivals tenen diferències significatives: la més important és que el nostre no només es dedica als autors en llengua catalana sinó també a les traduccions. En aquest sentit, també organitzem un premi internacional que atorgarem a una figura literària reconeguda a tot arreu, i un segon premi destinat a destacar la trajectòria literària d'un escriptor català. Els premiats d'enguany es donaran a conèixer aquest dilluns 27 d'abril.

Aquesta primera edició també compta amb escriptors com Jaume Benavente, Jordi Cervera, Jordi de Manuel, Margarita Aritzeta, Núria Cadenes, Rafael Vallbona, Joan Rendé, Albert Pijoan; editors com Josep Gregori i Jordi Ferrando; o especialistes com Jordi Canal i d'altres.

La voluntat és que 'El vi fa sang' es converteixi en un festival anual. A diferència d'enguany, que arriba just passat Sant Jordi i totes les obres ja s'han presentat, de cara a l'any que ve seria plausible que el festival se celebrés a primers d'abril.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative