2 de febrer del 2014

Els detectius abans de Sherlock Holmes

[Diari de Girona, 2 de febrer de 2014]

Presentat a la BCNegra el volum d'Alba Editorial "Cuentos de detectives victorianos"

Susana Paz


L'ombra de Sherlock Holmes és molt allargada. Massa? "S'admeten apostes", diu Luis Magrinyà, escriptor, editor i director de la col·lecció Clásicos d'Alba Editorial. La pregunta, però, remarca, seria aquesta: "què li hauria passat al gènere si no hagués existit Holmes?". S'admeten noves apostes. Alguna es perdria.
Alba, segell del grup editorial Prensa Ibérica, al qual pertany Diari de Girona, ha explorat l'època victoriana des de diversos angles, autors i gèneres literaris: "els autors victorians no són estranys per a nosaltres", subratlla Magrinyà. La darrera aportació es titula Cuentos de detectives victorianos i és una antologia que aspira a establir un precedent: "traçar un panorama de l'origen i l'evolució del gènere" a través de 22 autors. És la gran novetat d'un volum de 630 pàgines i 26 relats.
Abans que Jack l'esbudellador assassinés cinc prostitutes el 1988 a Whitechapel i abans que Arthur Conan Doyle publiqués la primera novel·la de Sherlock Holmes, el 1887, la ficció detectivesca ja feia mig segle que es coïa en l'anomenada Anglaterra victoriana. Una època associada, finalment, a una imatge i un escenari: "un carrer de Londres al capvespre, sota una espessa 'boira' (...) on coincideixen cavallers, obrers i captaires, dames, dependentes i prostitutes (...)", tal com explica en el pròleg del llibre Ana Useros, responsable de seleccionar autors i relats del llibre.
Cuentos de detectives victorianos el va presentar ahir Luis Magrinyà en el millor escenari possible: la BCNegra. El relat que obre el llibre, desconegut fins al 2011, és considerat, ara, el precursor del gènere detectivesc. Es tracta de La cámara secreta que William E. Burton, "un actor amb inquietuds", explica Magrinyà, publica el 1837 a Gentleman's Magazine, quatre anys abans d'Els crims del carrer de la Morgue, d'Edgar Allan Poe, i que fins ara ostentava el títol de primer relat de detectius de la història de la literatura.
Per a Magrinyà, quan Holmes salta a la palestra, "el gènere ja està bastant creat. Una de les característiques que indica que un gènere ja està fet és quan es permet la paròdia, la ironia i l'humor... i amb això ja tenim ben a prop Holmes!". Però també Grant Allen, coetani de Conan Doyle, del qual s'han inclòs dos títols a l'antologia, el "sardònic" El sensacional robo de los rubíes i La aventura de la anciana cascarrabias, amb Lois Cayley de protagonista, un reflex dels canvis socials de l'època en pell femenina: a tres dels relats, els detectius són dones.
El llibre permet descobrir "il·lustres desconeguts" que juguen amb les convencions del gènere (el detectiu, el fals culpable, la criada...) i que fan bona la frase de "l'assassí era el majordom". Però també ajuda a "entendre per què Holmes es va fer famós. De Conan Doyle, Ana Useros ha inclòs a l'antologia dos relats. La aventura del carbunclo azul, publicat a The Strand Magazine el 1882, un conte on es permet veure el gaudi de Holmes, la sensació "d'aventura" i, per tant, la seva "originalitat". El segon relat, El tren especial desaparecido, és del 1898. Holmes, llavors, estava mort.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative