Xavier Borrell
El cap de setmana del 24 i 25 de Gener es celebra la segona edició del Festival de Novel•la Negra ‘Tiana Negra’. El Sebastià Bennassar escriptor i expert en aquest gènere ens ha fet cinc cèntims de com serà aquest cap de setmana negrecriminal.
Com va néixer la idea de crear Tiana Negra?
Va ser en una trobada a l’extinta llibreria Catalònia (potser és ben negre el procés de substitució de llibreries per cadenes de menjar ràpid o de botigues de roba que s’està vivint en aquest país) on es va constatar que calia el festival. Hi havia l’alcadessa de Tiana, l’Ester Pujol, i tot d’una va donar el seu suport i ben aviat muntàrem la primera edició i ara continuam.
Arriba la segona edició. S’està consolidant com a festival de referència d’aquest gènere?
De moment només estam a punt de començar la segona edició. Seria molt presumptuós per part meva dir que som una referència o fins i tot pensar que estam consolidats. Ens agradaria que d’aquí a molts anys se’ns hi consideri, però de moment només som un petit festival que intenta amb la màxima professionalitat mostrar com és de fascinant la novel•la negra que es fa a casa nostra.
Què trobarà el lector que s'acosti per Tiana Negra a gaudir del festival?
Trobarà sobretot un molt bon ambient perquè els autors convidats estan disposats a donar el màxim perquè el públic s’ho passi bé i aprengui coses, i trobarà uns escriptors, actors, directors de documentals, periodistes, estudiosos del gènere i editors que creuen que el que fem aquí no té res a envejar del que ve de fora.
El fet de ser en aquesta data es per aprofitar la volada que s’està fent del gran festival negre de Barcelona BCNEGRA?
Es fa en aquesta data per ser una avantsala del gran festival que és BCNegra, una cita imprescindible per als amants del gènere. I d’alguna manera el que fem és donar més visibilitat a una novel•lística que dins el BCnegra hi és però més diluïda en el programa, però el BCNegra és la gran cita, el gran referent.
Hi ha una forma diferent de fer Novel•la negra en català a part de l’idioma?
Jo crec que som absolutament normals. Tenim novel•listes excepcionals, normals i dolents, com a qualsevol literatura. Això sí, les nostres trames ens són més properes per l’ambientació i la localització. No ens movem per indrets de nom impronunciable en vés a saber quin cercle àrtic. Aquí les coses passen a Barcelona, a Andorra o als Pirineus o al País Valenciaà, o a Figueres, per posar uns quants exemples.
Aquest any s’ha creat el Premi Agustí Vehí. Vol ser un homenatge al gran autor que ens va deixar fa poc? Quin ressò ha tingut?
El premi Agustí Vehi ha estat una iniciativa de l’associació En Negre, que s’acaba de constituir per difondre la novel•la negra en català. I és un homenatge explícit a l’Agustí, és clar, que era un autor de primer ordre. En aquesta primera edició s’han rebut dotze originals. No està gens malament.
Com ha rebut la població de Tiana aquest esdeveniment?
Jo crec que s’hi ha bolcat. L’any passat hi havia molts veïns del poble en els actes i fins i tot una pastisseria va fer un pastís commemoratiu del festival, i enguany fins i tot els comerços preparen activitats. Això va a més!
Es fa homenatge a Josep Maria Palau i camps. Ens pot fer 5 cèntims d’aquest personatge?
Se li fa l’homenatge perquè va ser fill de l’apotecari de Tiana i va viure la seva joventut a la vila. També venia algunes vegades a la vila i hi escrivia part de la seva obra. És un escriptor bastant prolífic que va fer teatre i novel•les existencialistes i que es va establir a Mallorca, on va escriure set novel•les policíaques.
Com es troba la salut de la Novel•la negra escrita en català?
Crec que tenim bones notícies. Jo sempre he defensat que tenim molts bons autors i una bona producció i problemes en la indústria, la visibilitat i la universitat. Doncs bé, en aquest any hem mantingut la qualitat de la producció, s’ha consolidat una col•lecció de novel•la negra com es Crims.Cat i ha aparegut Llibres del Delicte i això ha donat una mica més de visibilitat i d’indústria, i també hi ha hagut alguns cursos d’estiu a les universitats i s’han publicat articles científics i assaigs importants, per tant estam avançant be. Queda molta feina a fer però estam millor que l’any passat.
Volen fer activitats infantils per anar creant pedrera de futurs lectors?
-De fet en feim, hi ha previst un contacontes negre per al dissabte al matí perquè hem de cuidar la pedrera.
A títol personal. Quins propers projectes prepara?
Bé, en els propers mesos apareixeran la novel•la negra Les Mans del Drac (Llibres del Delicte) i Badia de Mindelo (Pagès Editors). Aquesta darrera va guanyar el premi Recull l’any passat. I continuar escrivint i fent coses. I professionalment he muntat amb en Carles Domènec Bearn Sala de Lletres, una escola d’escriptura i d’humanitats en sentit ampli que ens té el cor (i el temps) robat.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada