28 d’abril del 2013

El mes negre: literatura, cinema, còmic


El Mes negre : literatura-cinema-còmic: del 17 de gener al 23 de febrer a Can Palauet, serà el Mes Negre: [catàleg de l'exposició]. Textos catàleg: Josep Pulido... [et al.]. Mataró: Patronat Municipal de Cultura, 1996

Us proposem un viatge a la foscor, als soterranis de la societat i de l'ànima humana.

El gènere negre suposa un trencament amb les regles imperants de la llei i l'ordre: s'imposa la il·legalitat, el joc, el vici, s'institucionalitza l'assassinat... tot s'hi val per tal de salvar la pell.

Farem un recorregut per les expressions artístiques més importants en el terreny negre. Primer, fou la novel·la; després el cinema i el còmic varen adaptar al seu llenguatge les constants estilístiques del gènere.

No faltarà cap element: els assassinats, les vampireses, els detectius privats, els intercanvis de trets entre bandes... tot això, dins un cau de gàngsters. Poseu-vos a cobert, xiularan les bales. Serà un viatge que no oblidareu fàcilment.

L'exposició multimèdia que hem preparat us endinsarà per mitjà d'una escenografia adequada, als violents anys de la llei seca, a l'imperi del crim organitzat on la violència estava institucionalitzada.

Una vegada hagueu sentit el xiulet de les bales podreu visitar --a la vostra esquerra--  un recull representatiu de les novel·les més importants editades al nostre país. Del pulp al llibre de butxaca, la biblioteca imprescindible de qualsevol afeccionat al gènere negre.

Al mateix lloc hi trobareu una mostra de les historietes creades entorn d'aquest gènere, un recorregut històric dels principals dibuixants en que farem especial menció a l'aportació autòctona.

Més endins podreu contemplar, degudament asseguts en un ambient apropiat, tres audiovisuals que us explicaran tot el que cal saber sobre el tema: primer, un estudi dels arquetips i constants que han esdevingut típics i tòpics del gènere, els assassinats, les persecucions, els tiroteigs, la variada fauna humana..., després una breu mostra de l'enginy, el sarcasme, l'humor i el cinisme que utilitzaven en el seu llenguatge els personatges del cine negre i, finalment, una aproximació històrica a través dels millors films des de La ley del hampa fins a La última seducción.

La Comissió de mass media del Patronat Municipal de Cultura ha posat tot l'entusiasme en el seu treball per fer una exposició agradable i educativa. Exposició que es completa amb les conferències que hi ha previstes. Tot plegat espero que hagi valgut la pena.

Carme Benito. Regidora de Cultura

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative