Amb una novel·la que recrea un doble crim succeït a Madrid durant la Transició
El asesinato de los marqueses de Urbina és l’obra guanyadora del premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial 2013. El seu autor és Mariano Sánchez, un alacantí periodista, escriptor i professor universitari.
Mariano Sánchez inspira la seva novel·la en un doble crim succeït a les altes esferes madrilenyes durant els primers anys de la transició, que té moltes semblances amb el famós assassinat dels marquesos d’Urquijo. El succés va tenir un gran impacte mediàtic i un cop finalitzat el procés contra el culpable, va quedar la sensació entre l’opinió pública que el tema no estava del tot resolt.
El jurat, presidit pel regidor de Cultura, Jaume Graells, i integrat per l’editora Blanca Rosa Roca; Anna Riera, cap de Biblioteques de L’Hospitalet; Núria López, del club de lectura de novel·la negra; el llibreter Paco Camarasa, i Jordi Canal, director de la Biblioteca la Bòbila, destaca de l’obra guanyadora l’agilitat de la trama i la fidel recreació dels fets, un dels casos criminals més mediàtics de la història d’Espanya.
Així mateix, el jurat ha valorat l’alt nivell de les obres presentades al concurs; per això demana a Roca Editorial que prengui en consideració la possibilitat de publicar una altra de les obres finalistes, Un camino a través del infierno. Enguany s’han presentat un total de 78 originals.
El Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial està dotat amb 12.000 euros i Roca Editorial s’encarregarà de publicar-la. El lliurament del premi es farà el dissabte 16 de març, a les 19 hores, a la Biblioteca la Bòbila.
Escriptor, especialista en novel·la negra i en la Transició
Mariano Sánchez Soler, és llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Complutense de Madrid i doctor per la Universitat d’Alacant, ha format part dels equips de redacció d’El Periódico de Catalunya, Diario 16, Le Monde Diplomatique, Tiempo i Interviú, entre altres.
Mariano Sánchez Soler, és llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Complutense de Madrid i doctor per la Universitat d’Alacant, ha format part dels equips de redacció d’El Periódico de Catalunya, Diario 16, Le Monde Diplomatique, Tiempo i Interviú, entre altres.
La seva obra inclou gèneres tan diferents com l’assaig, la novel·la, la poesia i el guió per a cinema i televisió. Forma part de la primera generació d’escriptors espanyols de novel•la negra, amb títols com Carne fresca (1987), Festín de tiburones (1990), Para matar (1996), Lejos de Orán (2003), Grupo antiatracos (2006), La brújula de Ceilán (2007) i Nuestra propia sangre (2009, XII Premio García Pavón de Narrativa Negra). Dins l’assagística de gènere negre destaca Anatomía del crimen: guía de la novela y el cine negro, llibre amb el qual va guanyar el 2012 el Premi de la Crítica Literària Valenciana.
És també un especialista en el període de la Transició espanyola. El 2010 va publicar "La transición sangrienta", que analitza la part violenta de la transició.
Actualment, Mariano Sánchez Soler és professor de guió al Centre d’Estudis Ciutat de la Llum, adscrit a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i dirigeix el Taller de Novel·la Negra de la Universitat d’Alacant, on també organitza les trobades de novel·la negra i policíaca Maig Negre.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada