[La Vanguardia / Culturas, 30 de maig de 2012]
Pere Guixà
La Library of Congress --potser la biblioteca més gran del món-- té una sala dedicada a les més de 300 revistes pulp que van arribar a sortir simultàniament als Estats Units en algun moment dels anys vint. D'aquesta bateria de revistes, totes mesquines i greixoses, n'han escollit tres i les han passat a una sala-exposició. Són Amazing Stories, Weird Tales i Black Mask.
Black Mask, revista mensual que es va publicar entre el 1920 i el 1951, marca el que es pot anomenar el segon inici de la novel·la negra, després del tret de sortida que van ser els cèlebres quatre contes de Poe i les posteriors novel·les d'Arthur Conan Doyle, Wilkie Collins, G.K. Chesterton...
Black Mask va configurar el hard-boiled, la novel·la realista nord-americana abocada primordialment al món urbà, a les parts més lletges de la ciutat, al crim i la història, a la quest portada a cap per un detectiu entre nihilista i honest, que ens brinda la radiografia d'una societat capitalista en decadència. La seva influència arriba fins avui: la novel·la negra passa per un moment àlgid, i el seu origen és a Black Mask.
El hard-boiled va ser per damunt de tot una presa de contacte de l'escriptor amb la realitat. A més de la investigació i l'acció, el llenguatge directe i de carrer era el seu traç més visible, i tot això gràcies al filtre que els directors del pulp (Joseph Shaw a Black Mask) van fer entre els escriptors aficionats: sovint, a més de talent literari, els millors destacaven per saber de primera mà coses de la policia, la màfia o l'advocacia, com Erle Stanley Gardner; o dels baixos fons, de la corrupció política o de la feina dels detectius, com Dashiell Hammett.
A Black Mask va fer-se un pas de rosca al gènere (la lluita entre la inèrcia narrativa i la mirada creativa sobre la realitat). Després d'uns inicis erràtics, en què Black Mask oferia sis estils (d'aventura, d'horror, de l'Oest...), va arribar un moment en què els consells editorials es van fer exigents i, de passada, el públic, que encara que sempre hi va haver qui llegia la revista d'amagat (com Hemingway, els millors llibres del qual va escriure'ls en els mateixos anys d'or de la revista).
The Black Lizard Big Book of "Black Mask" Stories
De tot això (de Hemingway i també dels existencialistes francesos i de Ludwig Wittgenstein i del disseny de les cobertes i dels hàbits dels escriptors aficionats) se'ns parla a la introducció de The Black Lizard Big Book of "Black Mask" Stories, una antologia, força àmplia i variada, del que va ser aquesta revista emblemàtica. Es va publicar l'any passat i, si us interessa remuntar-vos a l'origen del gènere, haurieu de tenir-la; la trobareu fàcilment per aquí, i podreu comprovar com era el paper tosc, de polpa, d'aquesta revista de consum i barata, ja que la voluntat editorial ha estat que, a través del llibre, s'entrevegi el format clàssic del magazine.
A part dels Chandler i Hammett (autors imprescindibles; El falcó maltès es reprodueix en la seva edició original), i de Horace McCoy o Coornell Woolrich (noms també coneguts), el millor d'aquesta compilació és descobrir autors i relats que van quedar atrapats en algun número de la revista. Així, les 1.200 pàgines del llibre són inesgotables, amb vistoses presentacions dels autors i de les narracions. Un problema: us les haureu d'haver amb l'slang.
Black Mask és un puntal de la literatura popular nord-americana. La revista va començar a entrebancar-se durant la Segona Guerra Mundial i l'escassetat de paper que va comportar, i literàriament perquè es va esfumar la seva veta creativa, la qual va incórrer en l'automatisme, un risc sempre present en els subgèneres. Després, Black Mask va anar canviant de propietaris i es va mirar de ressuscitar-la, si bé mai no va trobar una altra plèiade d'autors, ni públic receptiu.
Amb tot, en l'autor canadenc o sard que es passeja per BCNegra, en el llibre sobre la col·lecció La Cua de Palla que va sortir l'any passat, en les catalogacions de la Biblioteca La Bòbila o les taules de la llibreria Negra i Criminal, en la nova col·lecció de literatura negra que vol llançar un segell editorial... en tot això, hi perviu la revista Black Mask.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada