15 de desembre del 2011

5 raons per llegir... La cua de palla

[Time Out: cap de setmana, 197, 9-15 de desembre de 2011]

Ricard Ruiz Garzón

Jordi Canal i Àlex Martín
Alrevés, 432 pàg. 28 €

1. La groga: morta
A catalunya, als 60, es va cometre un crim: deixar morir la mítica col·lecció de novel·la negra en català La Cua de Palla, nascuda de la mà de Manuel de Pedrolo i convertida en referent ineludible. Els intents de ressuscitar-la encara van vessar més sang, però ara, per fi, aquest llibre la immortalitza.

2. El cas: assaig, crònica, homenatge... i informe final
La cua de palla: retrat en groc i negre és molt més que la crònica d'una línia editorial: és un homenatge, la història d'uns noms, d'un temps i d'un país que van deixar enrere els estereotips de lladres i serenos.

3. Els detectius: Canal i Martín, interrogadors entre sospitosos
Experts, amics, implicats, creadors d'assassins... I tots, en cites o de viva veu, interrogats pel bibliotecari Canal, de la Bòbila, i per Martín, codirector del cicle negre de la Universitat de Salamanca. I amb ells, Xavier Coma, Andreu Martín i tots els sospitosos habituals!

4. Les fitxes: de noms, títols i pel·lis per a un catàleg... de mort
Chandler, Hammett, Simenon, Highsmith, Le Carré i altres de similars antecedents van acabar sent 'confidents' de La Cua de Palla. En homenatge a un catàleg així, 200 pàgines del llibre estan formades per fitxes de tots els títols publicats, i també de les versions en cine.

5. Les portades: la troballa de Jordi Fornas tot just després de deixar-nos
Impossible de confondre-les, en un groc i negre incorporat al llibre, les 71 portades de Jordi Fornas per a la col·lecció són molt més que un reconeixement: aquesta fita del disseny enter el pop i el pulp la devem a un mestre que va morir fa unes setmanes. A ell li dediquem totes 5 raons.

1 comentaris:

  1. M'encantava aquesta col.lecció, que a més seleccionava -en la meva opinió-, les millors obres de cada autor. Em van agradar moltíssim Parany per a una noia, Collita de sang, Amb la por al cos i Un extrany a la meva tomba.

    ResponElimina

 
Google Analytics Alternative