3 d’octubre del 2011

Petros Màrkaris guanya el VII Premi Pepe Carvalho

[L'Institut de Cultura de Barcelona informa, 109, 3 d'octubre de 2011]

L'escriptor grec Petros Màrkaris és el guanyador del VII Premi Carvalho. L’autor rebrà el guardó al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc entre el 6 i l’11 de febrer de 2012. El jurat, format per Sergio Vila-Sanjuán, Daniel Vazquez Sallés, Rosa Mora, Jordi Canal, Paco Camarasa i Juan José Arranz, ha acordat, per unanimitat, atorgar el Premi Pepe Carvalho 2012 al novel·lista grec Petros Màrkaris. El jurat vol premiar a Màrkaris "per ser un dels representants més clars d’allò que s’ha anomenat novel·la negra mediterrània, una forma més propera als grans temes de la novel·la negrecriminal: corrupció, manipulació del poder, diferències entre justícia i llei o mesquinesa dels poderosos. Tant Màrkaris com Manuel Vázquez Montalbán fan que els seus personatges, Kostas Jaritos i Pepe Carvalho, siguin testimonis crítics de l’evolució i la transformació d’Atenes i Barcelona, dues ciutats que es converteixen en coprotagonistes de les seves novel·les. Els seus carrers, els seus racons, les persones que les viuen -encara que no passin als llibres d’Història-, les escalfors i els colors, o les olors i els sabors que ens les fan reconeixibles i que les identifiquem com a nostres. La societat grega i la societat espanyola, amb les cicatrius que deixa haver patit una llarga i cruel dictadura, són disseccionades i il·luminades al lector, en les seves zones fosques, a través de la capacitat narrativa de dos intel·lectuals implicats en les aspiracions de justícia i de desenvolupament social de Grècia i Espanya."

Petros Màrkaris va néixer a Istanbul el 1937. Després d’estudiar ciències econòmiques a Viena i Stuttgart, es va traslladar a Atenes, on viu actualment. Guionista de televisió i autor teatral, ha col·laborat en diversos guions del director de cinema grec Theo Angelopoulos, entre els que destaquen, La mirada d’Ulisses (1995) i L’eternitat i un dia (Palma d’Or al Festival de Cannes de 1998). També ha traduït a importants autors en llengua alemanya com Brecht, Goethe, Bernhard i Schnitzler. La fama li ha arribat amb la sèrie de novel·la negra protagonitzada pel comissari Kostas Jaritos. Properament Tusquets Editores publicarà en català i castellà la seva darrera novel·la Amb l’aigua fins al coll. Altres títols que també s’han publicat del comissari Kostas Jaritos són Mort a Istanbul, L’accionista majoritari, Noticias de la noche i Defensa cerrada, publicades entre d’altres editorials, per Tusquets Editores, Ediciones B i Pagés Editors.


Amb el Premi Pepe Carvalho es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors. El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere. Petros Màrkaris s’afegeix a la llista dels premiats:

VI Premi Pepe Carvalho: Andreu Martín
V Premi Pepe Carvalho: Ian Rankin
IV Premi Pepe Carvalho: Michael Connelly
III Premi Pepe Carvalho: P.D. James
II Premi Pepe Carvalho: Henning Mankell
I Premi Pepe Carvalho: Francisco González Ledesma

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative