[Policia de Catalunya, 1 de juliol de 2011]
Ahir a la tarda, el conseller d'Interior, Felip Puig, lliurava el IV Premi Crims de Tinta de novel·la negra, d’intriga i policíaca en llengua catalana al policia i escriptor Agustí Vehí per la seva novel·la 'Quan la nit mata el dia'. En l'acte, el conseller Puig es va mostrar partidari de consolidar el premi com a eina d’aproximació dels cossos policials a la ciutadania i de convertir-los en protagonistes en àmbits culturals i de lleure per assolir la plena normalitat com a país. A la vegada, creu que el premi ha de servir per fer un reconeixement, des d’àmbits literaris i culturals, de “la bona feina que fa la policia de Catalunya a la societat” i ha de contribuir també “a allò que molts països tenen plenament interioritzat: que se senten molt orgullosos de la seva policia”. En aquest sentit, ha refermat la voluntat del Departament d’Interior de donar continuïtat al premi “per enfortir la nostra literatura” i “recolzar l’imaginari col·lectiu”.
El Premi Crims de Tinta, que enguany està dotat amb 5.000 euros, ha estat per la novel·la 'Quan la nit mata el dia', que ha resultat guanyadora per unanimitat, segons un jurat integrat per Paco Camarasa, Jordi Canal, Àlex Martín Escribà, Marc Pastor i Isabel Obiols, que ha hagut de valorar 22 obres presentades. La novel·la, que serà publicada per La Magrana, es preveu que surti al setembre segons va avançar el director editorial.
L’autor empordanès Agustí Vehí (1958), doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, i que, actualment, és sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor de la Escola de Prevenció i Seguretat Integral (UAB), es va mostrar “profundament” agraït per aquest reconeixement i va destacar que l’obra és “un intent complicat d’explicar la complexitat del franquisme”, “una dictadura militar encara que avui es pinta d’una altra manera”. Vehí és autor de les novel·les 'Abans del silenci' (2009, premi Ferran Canyameras) i 'Ginesta pels morts' (2010). Com no podia ser d'altra manera, els nostres lectors recordaran que aquest darrer títol ja va tenir el seu espai en aquest bloc, una novel·la negra on l'autor ens captivà, ens va mostrar els seus dons per descriure el paisatge empordanès i xuclar-nos en la trama del moment. En aquest sentit, ja desitgem la nova novel·la de Vehí per poder seguir gaudint del seu humor, les seves històries criminals i els seus personatges.
Sinopsis de l’obra
La novel·la arrenca amb la mort del delegat local de la Falange a Figueres, Juan Antonio Hinojosa, que apareix mort al seu llit una nit de març de 1958. Està mig nu i algú li ha clavat al crani una pesada creu de fusta i metall i li ha lligat un cinturó al coll. El pis és ple com un ou d'abastiments de tota mena que contrasten de manera força obscena amb la precarietat i la grisor del moment. El panorama aconsella al comissari esperar instruccions de Madrid abans de decidir com procedir amb el cas. I Madrid mana silenci. Oficialment, Hinojosa ha estat cridat a la capital. Oficiosament, s'haurà d'investigar fins on es pugui. Els inspectors Iríbar, de la Brigada d'Investigació Criminal, i Lopera, de la Político-Social, tenen punts de vista diferents. Mentre el primer malda per descobrir la identitat de l'assassí o assassina, el segon es dedica a sabotejar la investigació amb prepotència casernària. ¿Es troben davant d'un cas polític, econòmic, passional o d'una venjança? Mentre acaricia amb la mà tensa una medalla trobada a l'escenari del crim amb les inicials G. M. N, Iríbar pensa que amb els antecedents d'Hinojosa qualsevol cosa és possible.
Sobre el Premi Crims de Tinta
El Premi Crims de Tinta va ser instituït l'any 2008 pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya amb els objectius de commemorar els 25 anys de la Llei de creació del cos de Mossos d'Esquadra; celebrar la culminació del seu desplegament territorial; fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials del Departament; aprofundir en la integració social dels fets policials, i apropar la cultura i la policia.
Les obres guanyadores de la segona i tercera edició, 'Negres tempestes', de Teresa Solana, i 'La Solitud de Patrícia', del periodista Carles Quílez, s'han editat en català i també en castellà, mentre que 'La mala dona' de Marc Pastor, guanyadora de la primera edició, ja va per la quarta edició en català, i s'ha traduït al castellà, italià i alemany.
[Font de la informació i imatge: Departament d'Interior]
una gran persona y un grandísimo profesor.
ResponElimina