24 de març del 2011

Las niñas perdidas, de Cristina Fallarás, Premi L'H Confidencial 2011

[Ajuntament de L'Hospitalet, 24 de març de 2011]
 
El premi es lliurarà el pròxim dissabte, 26 de març, en un acte públic a la Bòbila.  
 
Cristina Fallarás, primera autora guardonada amb L’H Confidencial.  
 
La novel·la Las niñas perdidas, de Cristina Fallarás, rebrà el pròxim dissabte, 26 de març, el guardó L’H Confidencial 2011, Premi Internacional de Novel·la Negra, que convoquen l’Ajuntament de L’Hospitalet i Roca Editorial, i que aquest any arriba a la cinquena edició. La regidora delegada de Joventut, Glòria Herance; l’editora Blanca Rosa Roca, i l’autora, Cristina Fallarás, han presentat avui la novel·la, editada per Roca Editorial, dintre de la col·lecció especialitzada en novel·la negra Roca Criminal.

Las niñas perdidas és un novel·la crua i trepidant, amb totes les claus del gènere negre. Se centra en la investigació de la desaparició de dues germanes de tres i cinc anys, que es converteix en un recorregut pels baixos fons de Barcelona, amb episodis de pedofília, tràfic de drogues i pornografia infantil. L’autora aprofundeix, a més, en el tema de la maternitat, l’abandonament infantil i el consum d’estupefaents. La protagonista és Victoria González, una detectiva embarassada de cinc mesos amb despatx al barri del Raval. Segons l’autora “tot un tribut a Manuel Vázquez Montalbán”.

Cristina Fallarás (Saragossa, 1968) va estudiar ciències de la informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit com a periodista a la Cadena Ser, El Mundo, El Periódico de Catalunya, Ràdio 4, Com Ràdio, ADN i Factual. Ha col·laborat en programes televisius de les cadenes Cuatro i Antena 3. Actualment, dirigeix la revista digital Sigueleyendo i treballa d’assessora en temes de comunicació en línia per al sector editorial i dels mitjans de comunicació. Dins el gènere negre, Cristina Fallarás ha publicat No acaba la noche (Planeta, 2006) i Así murió el poeta Guadalupe (Alianza, 2009), i ha participat en l’antologia de relats Barcelona Noir, per a l’editorial novaiorquesa Akashic Books, amb una història protagonitzada per la detectiva Victoria González, la mateixa de Las niñas perdidas.

El jurat destaca el retrat dels baixos fons barcelonins, on es desenvolupa l’acció, així com el llenguatge cru i realista que l’autora fa servir per narrar una esgarrifosa història en la qual es veuen involucrats la detectiva González i el seu ajudant Jesús, amb el contrapunt de l’evolució de l’embaràs.

El premi consisteix en una dotació de 12.000 euros i la publicació de l’obra. El jurat ha estat presidit pel tinent d’alcalde de l’Àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Mario Sanz, i format per l’editora Blanca Rosa Roca; la cap de Biblioteques de L’Hospitalet, Anna Riera; el director de la Biblioteca la Bòbila, Jordi Canal, i dos lectors apassionats per la novel·la negra, Ricard Tormo, del Club de Lectura de Novel·la Negra, i Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra y Criminal i comissari de BCNegra.

En anteriors edicions, els guardonats amb el Premi L’H Confidencial han estat el basc Ertlanz Gamboa amb Caminos cruzados (2010); el càntabre Julián Ibáñez amb El baile ha terminado (2009); l’argentí Raúl Argemí amb Retrato de familia con muerta (2008), i el mexicà Joaquín Guerrero-Casasola amb Ley garrote (2007).

La festa de lliurament del Premi

El lliurament del Premi L’H Confidencial 2011 a Cristina Fallarás i la presentació pública de Las niñas perdidas es faran el pròxim dissabte, 26 de març, a les 19 hores, a la Biblioteca la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1). Hi assistirà l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, que serà l’encarregada de lliurar el Premi a l’autora.

L’acte es desenvoluparà en una atmosfera típica dels escenaris de la novel·la negra, amb una il·luminació i una ambientació pròpies del gènere. Com que la trama de la novel·la es desenvolupa en un entorn urbà, s’han triat també espectacles de música urbana, actual i de carrer: un de visual a càrrec del grup Càndida i un altre de musical a càrrec de Judith Farrés. En finalitzar l’acte se servirà als assistents un pisco sour, còctel triat per l’autora guardonada.

La Biblioteca la Bòbila

La Biblioteca la Bòbila manté –des de la seva inauguració el març de 1999– un fons especialitzat dedicat al gènere negre i policíac. L’equipament publica el fanzine L’H confidencial, butlletí del Club de Lectura de Novel·la Negra, del qual el premi pren el nom. Aquesta Biblioteca compta en el seu fons documental amb gairebé la meitat de la novel·la policíaca que es troba a les biblioteques públiques de la província de Barcelona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative