3 de febrer del 2011

Andreu Martin rep el Premi Pepe Carvalho

[Ajuntament de Barcelona, Noticias, 3 de febrer de 2011]

Meritxell Doncel



L'escriptor barceloní rep aquest guardó, en la seva sisena edició, per la seva contribució al gènere negre i criminal des de finals dels anys setanta.

Andreu Martín, nascut a Barcelona el 1949, va passar d'escriure guions per a còmic a relatar els crims més intrigants en novel·les com ara Pròtesi (1979), Por amor al arte (1982), Història de mort (1988) i Barcelona Connection (1990).

Ara veu la seva trajectòria premiada. I és que dijous, dia 3 de febrer, al Saló de Cent de l'Ajuntament, Martín rebrà el premi Pepe Carvalho.

El jurat de la sisena edició d'aquest guardó ha destacat el fet que Martín s'hagi convertit, des de la seva primera novel·la, Aprendre y calla, en "un dels punts de referència del gènere negre i criminal al nostre país i en totes les llengües a les quals s'ha traduït".

Creador de personatges ja famosos, com ara Flanagan o Esquius, Martín és ja un clàssic del gènere.

El premi Pepe Carvalho reconeix els autors nacionals i internacionals de trajectòria consolidada en l'àmbit de la novel·la negra i constitueix un homenatge a la memòria de Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, del gènere literari negre i criminal europeu i es va convertir en una part significativa de l'educació sentimental de diverses generacions de lectors. El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar, en gran manera, la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.

En les cinc edicions anteriors del premi Pepe Carvalho s'ha guardat Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly i Ian Rankin.

"Tenint en compte les persones que han rebut el premi anteriorment encara és un honor més gran rebre'l", va dir Martín durant la presentació del BCNegra 2011.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative