17 de gener del 2011

Fans de les biblioteques

[L'Hospitalet, 250, 17 de gener de 2011]

Cristina Sánchez

Les biblioteques de L’Hospitalet han experimentat una autèntica revolució en la darrera dècada. No només han crescut, amb més equipaments i instal·lacions renovades, sinó que han canviat l’antic concepte de ‘magatzem de llibres’ per centres generadors de cultura per a totes les edats, incorporant els continguts audiovisuals i les noves tecnologies com una part més de la seva oferta.

Aquest radical canvi respon al Pla de biblioteques 1997-2010 que acaba de finalitzar. Fa 13 anys la ciutat comptava amb 6 biblioteques en conveni amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, petites instal·lacions freqüentades per escolars i estudiants principalment. Oferien 152.000 documents en uns 2.000 m2.

Avui, L’Hospitalet disposa de 8 biblioteques que no s’assemblen ni de lluny a les que fèiem servir per fer els deures de l’escola. Cinc de les quals han estrenat edifici i altres dues s’han reformat o ampliat, i sumen més d’11.000 m2. Si el 1996 es prestaven diàriament 620 documents, ara se’n sol·liciten més de 2.000 cada dia, una xifra que es correspon amb el nombre actual d’usuaris amb carnet, 108.000, un 40% de la població de L’Hospitalet. Segons el darrer baròmetre municipal fet públic el 2010, la xarxa de biblioteques és un dels serveis més valorats per la ciutadania. “Obtenen una nota de 7,6 entre la població i són un dels més importants per a l’Ajuntament i per a la ciutat. Hem fet una gran inversió per crear espais per a tothom, per a la gent gran, per als joves i també per als infants, per posar la cultura a l’abast de tothom”, explica l’alcaldessa, Núria Marín.

Els préstecs i carnet són només  dues xifres que donen idea de l’ús actual d’aquest servei, que ha augmentat en paral·lel als recursos econòmics que hi destinen les administracions. Si l’any 1997 s’invertien l’equivalent a 779.512 euros, l’any 2010 aquesta quantitat s’havia multiplicat gairebé per 6 (pendents tancar els comptes municipals).

Amb l’arribada del nou segle, les biblioteques van començar a oferir connexió gratuïta a internet. Durant el 2010, aquest servei es va sol·licitar més de 100.000 vegades i el Wi-fi (que permet a l’usuari connectar-se a la xarxa sense cables amb el seu ordinador) es va usar més de 38.000 vegades. Els cursos per aprendre informàtica han aplegat prop de 1.000 usuaris i, en alguns
equipaments, fins i tot es presten ordinadors portàtils. La Biblioteca de la plaça d’Europa és la primera en oferir llibres electrònics.

Però, a banda de facilitar l’accés a documents analògics o digitals i de disposar d’amplis fons especialitzats en diverses temàtiques, les biblioteques de L’Hospitalet impulsen un variat programa d’activitats culturals que atrauen totes les franges d’edat. Trobem clubs de lectura en diversos idiomes, presentació de llibres, conferències, exposicions, projeccions de pel·lícules, contes per als petits, tallers, concerts, premis literaris, sales chill out per llegir amb tranquil·litat, per treballar o perquè pares i fills gaudeixin junts de la biblioteca, un immens univers on cadascú pot trobar el seu espai.

El primer Pla de biblioteques va fer possible tot això, impulsat en estreta col·laboració per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. Fins i tot va anar més enllà de la previsió inicial i va construir una biblioteca de més, la de la plaça d’Europa estrenada el 2010, i va reformar la de l’antiga masia de Can Sumarro, ara equipament de proximitat. En paral·lel, es van unificar les dues xarxes tècniques –Generalitat i Diputació de Barcelona– per donar unitat al conjunt de biblioteques. Ara, els 8 equipaments funcionen de forma coordinada, amb els mateixos carnets, amb préstecs interbibliotecaris i una web on trobar informació de tota la xarxa.

Un cop feta aquesta feina, arriba el moment d’elaborar el segon Pla de biblioteques de L’Hospitalet. El tinent d’alcalde d’Educació i Cultura, Mario Sanz, explica que “l’Ajuntament hi està treballant amb experts i amb representats del teixit social, com la Federació de Veïns de L’Hospitalet, per aconseguir trobar l’encaix més eficient de les demandes dels usuaris, aquest és el repte del futur”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative