[Europapress, 6 d'octubre de 2010]
Un homenatge al pintor valencià Joan Genovés i reflexions al voltant al nou boom de la novel·la negra, la relació entre feminisme i nacionalisme i les pràctiques informatives dels joves després de la irrupció d'internet centraran la setmana cultural dels XXXIX Premis Octubre, que es desenvoluparà entre els pròxims dies 26 al 30.
La programació dels guardons, que anualment organitzen la Fundació Ausiàs March i l'Editorial 3i4, ha estat presentada en roda de premsa pel president de la Fundació Ausiàs March, Eliseu Climent, acompanyat pels coordinadors de cadascun dels tres congressos que se celebren enguany, Laia Climent, del 'Congrés Internacional de Dons i Nacions'; Rafa Xambó, responsable del 'Congrés de Mitjans de comunicació'; i Emili Payà, que s'encarrega del XXII Encontre d'Escriptors.
El partit d'escriptors es dedica en aquesta ocasió a l'"enèsim ressorgir" de la novel·la negra, un gènere de moda gràcies en gran part a l'èxit de la trilogia 'Millenium' del suec Stieg Larsson. Per analitzar este tipus d'històries, des del punt de vista de "testimoni del seu temps" amb caràcter "social", els Octubre reunirà a "alguns dels autors més destacats de tot Europa", ha assegurat Payà.
En concret, participaran novel·listes com Philip Kerr --premi RBA de Novel·la Negra--, Francisco González Ledesma, Lorenzo Silva, Alicia Giménez-Barlett, Veit Heinichen, Andreu Martin i Ferran Torrent, entre d'altres.
Pel que fa al congrés de mitjans de comunicació, que porta el lema de 'Nous mitjans i noves pràctiques. Joventut, informació i comunicació", revisarà "com s'ha transformat el paisatge informatiu i comunicatiu a partir del creixement d'internet i de les xarxes socials, orientat de manera especial a les pràctiques dels joves", ha explicat Rafa Xambó.
Les jornades volen proposar una "reflexió tranquil·la i plantejar qüestions d'interés sobre una experiència, la d'informar-se, notablement modificada per l'auge dels mitjans electrònics, amb els avantatges i noves problemàtiques que comporten". Xambó ha destacat la col·laboració de teòrics com l'antropòleg Carles Feixa, la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Rosa Franquet o Peter Williams, pioner en la investigació sobre el fenomen Google.
Per la seua banda, el Congrés Internacional de Dons i Nacions es planteja la relació entre nacionalisme i feminisme, dos conceptes que, com ha explicat la coordinadora Laia Climent, "semblen excloents, però conforme s'avança en el temps, estan condemnats a trobar-se i entendre's". El congrés, impulsat per l'Espai Dóna i el Grup de recerca. Indentitats en la Literatura Catalana, donarà veu a dones del Mediterrània, el Sàhara o l'est d'Europa.
Laia Climent ha volgut subratllar la participació de la teòrica Nirmal Puwar, de la Universitat de Londres, la directora i actriu Silvia Munt, l'escriptora sahrauí Zahra El Hasnaui, l'activista nord-irlandesa Bronagh Hinds, l'escriptora Marie-Célie Agnant o l'antropòloga M. Àngels Roque.
CATEGORIES
Eliseu Climent ha informat que enguany concorreran als Premis Octubre de novel·la, poesia, assaig i teatre un total de 96 obres, davant de les 75 de la passada convocatòria, fet que suposa un augment del 15%. Al Premi Andrómina de Narrativa, dotat amb 12.000 euros, s'han presentat 19 tasques; el Premi d'Assaig Joan Fuster, premiat també amb 12.000 euros, s'ho disputaran 8 aspirants; el Premi de Poesia Vicent Andrés Estelles, que preveu 5.000 euros, ha rebut 39 poemaris, i el de Teatre, que repartirà 5.000 euros, 30 obres.
Els guardons es lliuraran durant la tradicional nit literària que es farà el dia 30 a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC). En la vetllada es rendirà homenatge a l'artista valencià Joan Genovés, que "mereix un reconeixement per moltes raons", ha remarcat Climent. "Va pintar aquella època negra d'Espanya i possiblement podria tornar a pintar la situació valenciana equivalent a la de fa quaranta anys", ha agregat.
En attendant le déluge
-
J’ai déjà eu un premier rendez-vous manqué avec les livres de Dolores
Redondo, j’essaie de nouveau avec son dernier En attendant le déluge.
Encore raté. 19...
Fa 2 hores
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada