[El Mundo / Tendències, 13 de maig de 2010]
Rafael Vallbona
El negre és el color d’aquests temps funestos de crisi i corrupció per tot; mai s’havia llegit tanta novel·la negra com ara que les coses estan fosques. Al barri de Russafa de València acaba de néixer ‘Cosecha Roja’, un bar-llibreria consagrat a la novel·la policíaca que aspira a acollir un club de lectura del gènere, a més dels amants del jazz i dels combinats ben fets. Perquè obrir una llibreria així ara? Doncs per què les llibreries generalistes independents no tenen res a fer davant les grans superfícies, i la clau de l’èxit està en l’especialització, que li ho preguntin sinó al Paco Camarasa (Negra y criminal) o a l’Oblit Baseiria (Casa Anita), això per no parlar de la clàssica Altaïr. Miguel Fuentes, que en sap un niu de novel·les, us espera cada tarda i els dissabtes al matí. No se si li ha posat ‘Cosecha roja’ al local per que troba algunes similituds entre el que passa a la seva ciutat i el que passava a Personville; aquests afeccionats al gènere són un cas.
Pels que no aneu per València però voleu saber si a prop d’on el vent us porta hi ha algun indret negre interessant, teniu el google map Mons Negres creat per la Biblioteca la Bòbila que dirigeix el negríssim Jordi Canal. Mons Negres és un localitzador de biblioteques i llibreries especialitzades en gènere negre i policíac d'arreu del món que ha arribat ja a les 200 mil consultes.
Una pregunta, com a mínim, de gènere detectivesc. Com pot ser que ni el mateix Institut Ramon Llull tingui un cens homologable de les traduccions literàries del català a altres llengües tret de les que paguen ells? Perquè, de qui no els consta, fan com si no existís? La mostra Ficcions Enfora ha hagut d’elaborar el cens. Servei extra i gratis.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada