15 d’abril del 2010

Per Sant Jordi, llibres!

[Viu L'Hospitalet, 55, abril de 2010]

L'arribada de la primavera sempre ve acompanyada per la diada més nostrada. El dia en què petits i grans sortim al carrer amb l'objectiu d'aconseguir un llibre, ja sigui per regalar o bé per devorar-lo nosaltres mateixos, en les següents línies us fem cinc cèntims de dues obres que us poden interessar.

Ivan Puig

Un premi literari sempre és una bona manera de col·locar una ciutat en el mapa internacional i, el caràcter trapella de l'Hospitalet, no es podria veure reflectit de millor manera que en una novel·la negra: assassins fonedissos, investigadors intrèpids, testimonis amb memòria fotogràfica i iaies espiant rere les cortines, en una cursa en la qual gairebé sempre guanyen els bons tot i que el més important és conèixer, més que el desenllaç, quines passes ens han portat.

Caminos cruzados

Les casualitats de la vida, o potser els replecs amb què ens obsequia la literatura i la imaginació de l'autor, fan que coincideixin en l'espai i en el temps dos assassins en sèrie en una zona rural del Mèxic més desconegut i menys estereotipat. L'un, el primer, el que gaudeix de més fans entre els lectors pel seu sadisme, pel mòbil sexual, per la manca d'empatia amb cap de les seves víctimes i, sobretot, per la truculència dels seus crims, actua en solitari i l'anomenen Calígula. El segon, menys atractiu als ulls del lector perquè el mouen els diners, perquè ataca als desvalguts i perquè fins i tot el mateix autor el discrimina davant l'omnipresència del primer, actua en parella i rep el nom de Mataviejitas.

El premi i l'autor

El premi L'H Confidencial de novel·la negra està dotat amb 12.000 euros i la publicació de l'obra per Roca Editorial dins al col·lecció Roca Criminal.

En aquesta edició es van presentar 64 obres de les quals, dinou, provenen de Catalunya i 28 de la resta de l'Estat espanyol; una d'Holanda, una de Suïssa; 11 d'Amèrica Llatina, amb autors de Mèxic, Colòmbia, Cuba, Argentina, Xile i Puerto Rico, i 4 es van rebre des de diferents agències literàries. Dels 64 originals, només 5 es van presentar en llengua catalana.

L'Erlantz Gamboa va nèixer a Bassauri el 14 de juliol de 1946, al 1980 va arribar a Mèxic amb un projecte informàtic i s'hi va quedar fins a l'actualitat.

En una entrevista publicada al fanzine del "Club de Lectura de Novel·la Negra" de la Biblioteca la Bòbila, l'autor matisa que no es tracta d'una novel·la mexicana tot i estar ambientada en els seus poblets, ja que els agents de la llei no són mexicans, en cas de ser-ho, la meitat estarien de part dels delinqüents. L'Erlantz Gamboa, en aquesta entrevista, fa un retrat del seu país d'adopcióen en el qual una petita part de la població lluita amb grans esforços contra una estructura corrupta on els qui vetllen per la seguretat formen part, en la majoria dels casos, de les bandes criminals.

El vampiro de Cartagena

Ja s'ha convertit en un clàssic parlar d'un llibre de Fernando Gómez per Sant Jordi, autor hospitalenc que presenta ara El vampiro de Cartagena, la seva tercera novel·la que mereix més espai del poquet que li dediquem en aquest reportatge. Si amb Cero negativo recollia, de la ma del protagonista Jorge Sáenz, el llegat de la novel·la de detectius més clàssica, més mankelliana, amb El vampiro de Cartagena fa un excepcional salt endavant, amb un estil més propi, menys acomplexat, alliberant la ploma, despreocupant-se pels formalismes, i construint així una història apassionant i divertida, que té un taüt perdut com a eix narratiu, i un encarregat de paqueteria del port de Cartagena com a protagonista. Si l'any passat, amb Cero negativo, vam dir que el treball editorial mereixia més esforç, ara l'hem de destacar, perquè també hi ha hagut un salt endavant de la mà de Huerga & Fierro Editores. El Fernando Gómez signarà llibres per Sant Jordi a la Rambla Just Oliveras, a les 18 hores, a l'estand de l'Ajuntament de l'Hospitalet i la Xarxa de Biblioteques.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative