[El Blog de Negra y Criminal, 16 de abril de 2009]
La novel·la La solitud de Patrícia del periodista Carles Quílez guanya la segona edició del premi "Crims de Tinta"
• El conseller d'Interior, Joan Saura, ha explicat que "el que s'aconsegueix amb aquest premi és apropar la cultura i la policia, difondre el paper dels Mossos d'Esquadra, i serveix de plataforma per aprofundir en la integració social dels fets policials".
• La novel·la, que publicará per l’editorial La Magrana, està inspirada en un fet real succeït a la Catalunya Central. Per l'autor, Carles Quílez, "es tracta d'un homenatge al periodisme d'investigació", mentre que el director general d'RBA, Joaquim Palau, "s'ha felicitat per l'èxit editorial del premi instaurat per Interior i ara estem recollint el fruit del què s'ha sembrat".
• El jurat ha destacat "l'originalitat de l'obra i el notable esforç de documentació per part de l’autor, que ha sabut conjugar amb gràcia i estil la crònica periodística i la novel·la negra, amb agilitat i versemblança", segons ha explicat el responsable de la llibreria Negra i Criminal de Barcelona i membre del jurat, Paco Camarasa.
• El premi, creat l'any passat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i guardonat amb 25.000 euros, és el més ben dotat de novel·la negra en llengua catalana.
• La novel·la guanyadora de la primera edició, La mala dona de Marc Pastor, ja ha arribat a la 4a edició en llengua catalana, s'ha publicat en llengua castellana i sortirà properament en italià i alemany.
La novel·la La solitud de Patrícia del periodista Carles Quílez, presentada sota el pseudònim Esther Buendía, ha estat l'obra guardonada en la segona edició del premi "Crims de Tinta" de novel·la negra, d’intriga i policíaca.
El jurat ha destacat "l’originalitat de l’obra, inspirada en un fet real succeït a Catalunya aquests darrers anys, i el notable esforç de documentació per part de l’autor, que ha sabut conjugar amb gràcia i estil la crònica periodística i la novel·la negra, amb agilitat i versemblança", segons ha explicat el responsable de la llibreria Negra i Criminal de Barcelona i membre del jurat, Paco Camarasa.
El jurat del premi, convocat pel Departament d'Interior i l'editorial La Magrana, ha atorgat el premi per majoria després de llegir i valorar les 21 obres presentades. El premi està dotat amb 25.000 euros.
La lectura del veredicte del jurat i la presentació del guanyador de la segona edició del premi literari “Crims de Tinta” ha estat presidida pel conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el director general de RBA Llibres, Joaquim Palau. El guanyador rebrà el premi durant la celebració del Dia de les Esquadres, el proper dilluns 20 d'abril.
Saura ha explicat que "el Premi "Crims de Tinta" va ser crear l'any passat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, amb la col·laboració de l’editorial La Magrana, amb motiu de la commemoració dels 25 anys de la Llei de creació del cos de Mossos d'Esquadra i la finalització del desplegament dels Mossos d'Esquadra a Catalunya amb l'objectiu de fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials del Departament". Segons el conseller, "el que s'aconsegueix amb aquest premi és apropar la cultura i la policia, difondre el paper de la policia i, en concret en aquest cas, dels Mossos d'Esquadra, i serveix de plataforma per aprofundir en la integració social dels fets policials". El conseller també ha destacat que la majoria de les novel·les participants tenen a mossos d'esquadra com a protagonistes, que era un altre dels objectius a l'hora de crear el guardó.
Joaquim Palau ha "felicitat a la conselleria d'Interior per la iniciativa de crear aquest premi literari". "L'objectiu s'ha aconseguit. La novel·la que va guanyar la primera edició del Premi "Crims de Tinta", La mala dona de Marc Pastor, ha estat un gran èxit editorial. Un any després de guanyar el premi, ha arribat a la 4a edició en llengua catalana i ha sortit publicada en llengua castellana amb el títol La mala mujer (RBA, 2009) i es publicarà properament en italià (editorial Neri Pozza) i alemany (editorial Lübbe). S'ha sembrat i estem recollint el fruit", ha explicat el director general de RBA Llibres.
La solitud de Patrícia
Patrícia Bucana és una periodista inquieta, irreverent, vocacional i solitària. Les seves fonts dels Mossos d'Esquadra li filtren la notícia de la seva vida: dos presumptes membres dels serveis secrets francesos han estat detinguts a Barcelona amb un poderós i sofisticat armament, quan presumiblement es disposaven a perpetrar un magnicidi. Els serveis secrets espanyols i francesos, aliats en la lluita contra el terrorisme, pretenen fer ombra sobre el cas.
Paral·lelament, els Mossos intenten capturar un violador i assassí de prostitutes que actua a la ciutat. Aquestes dues línies argumentals aniran convergint a mesura que avança la investigació de Patrícia. La jove periodista haurà d'anar recomponent les peces d'un cas en què s'acaba involucrant més enllà de l'aspecte professional, posant en perill la pròpia vida. Descobrir la veritat es converteix en una aventura de continuat qüestionament personal i d'autoafirmació, en què haurà de posar a prova els seus principis i obligacions com a periodista i els seus objectius vitals.
La novel·la transcorre en un escenari urbà, principalment a la Barcelona contemporània, on els personatges es mouen en un món desconegut per al gran públic, en què les altes instàncies i els baixos fons es barregen constantment. El context de la trama serveix, a més, per dibuixar les relacions que s'estableixen entre periodistes, policies, jutges i delinqüents, així com per explicar el difícil equilibri entre la llibertat d'informació i les conveniències del poder polític. Tot plegat parteix d'experiències que l'autor ha viscut en els vint anys que porta com a responsable de la secció de tribunals i policia de la Cadena Ser a Catalunya. La novel·la conserva el caràcter propi del gènere periodístic i, en conseqüència, en la construcció narrativa s'utilitzen fragments d'atestats policials i resolucions judicials que donen versemblança a la història.
L'autor de la novel·la, Carles Quílez, que ha agraït al jurat la seva elecció, ha explicat que "l'obra és un homenatge al periodisme d'investigació". "Corren mals temps pel periodisme de successos", ha explicat Quílez, qui a més ha afirmat que, amb esforç, la novel·la negra s'ha convertit en un suport literari que abans es coneixia poc o, més aviat, gens".
Carles Quílez (1966)
Nascut a Barcelona, és llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster de Periodisme Jurídic de la Universitat Autònoma de Madrid. Treballa com a cap de la secció de tribunals i policia de la Cadena Ser a Barcelona i col·labora a diversos programes de televisió. Ha impartit conferències sobre periodisme d'investigació i periodisme judicial a l'Escola de Criminologia de Barcelona, a l'Escola Judicial i a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Ha escrit els llibres de no ficció Atracadors, Psicòpata i Mala vida, i la novel·la Asalto a la Virreina, a quatre mans amb Andreu Martín.
Una vintena d’originals de molta qualitat
Assassinats passionals, assassinats en sèrie, especulacions immobiliàries, conxorxes internacionals, necrofílies i, fins i tot, canibalisme són alguns dels temes que aborden els 21 originals que s’han presentat enguany al premi literari “Crims de Tinta”, el més ben dotat de la literatura catalana en aquesta especialitat.
Es tracta d’un dels pocs premis de novel·la negra que patrocina una institució pública responsable del serveis de policia.
Les novel·les presentades a la segona edició del premi, totes originals, provenen d’autors de diverses poblacions catalanes, però també n’hi ha de procedents del País Valencià i de la Franja de Ponent.
Moltes de les obres presentades tenen mossos d’esquadra com a protagonistes dels relats, encara que també hi ha originals protagonitzats per periodistes, detectius o sicaris.
Les històries de la majoria de les novel·les presentades transcorren a la ciutat de Barcelona, però també n'hi ha un grapat que narren fets que succeeixen en àmbits rurals, des del camp de Tarragona a l’Alt Pirineu, passant per un parc natural de la costa valenciana.
El jurat
El jurat del premi ha estat format pel llibreter Paco Camarasa, responsable de la llibreria Negra i Criminal i comissari de les jornades BCNegra; l'editora de La Magrana, Isabel Obiols; el filòleg i professor de català de la Universitat de Grenoble Alex Martín Escribà, especialista en novel·la policíaca catalana i coordinador del Congrés de Novel·la i Cinema Negre que cada any organitza la Universitat de Salamanca; el director de la biblioteca La Bòbila de l'Hospitalet de Llobregat, especialitzada en novel·la negra, Jordi Canal, i la directora general del Joc i d'Espectacles del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada