26 de febrer del 2009

Biblioteca la Bòbila: 10 anys portant la cultura al barri de Can Vidalet

[El Pont d'Esplugues, 172, març de 2009]

L'equipament s'ha convertit en un servei bàsic de la zona després d'haver-se d'adaptar durant la seva primera dècada a una realitat social canviant

El 27 de març de 1999 es va inaugurar la Biblioteca la Bòbila, un equipament cultural pensat per omplir el buit en aquest àmbit que hi havia al barri de Can Vidalet d'Esplugues i als de Pubilla Casas i Can Serra de l'Hospitalet. Deu anys després, la biblioteca s'ha consolidat com l'espai de referència cultural d'una zona amb constants canvis demogràfics.

Situada a la plaça de la Bòbila, eix de la vida social d'aquesta zona fronterera entre Esplugues i l'Hospitalet, la primera dècada del recinte cultural ha coincidit amb una explosió social del seu entorn, a causa de l'arribada de nouvinguts d'altres països en poc temps, que inevitablement ha afectat el seu desenvolupament. "Hem hagut de posicionar-nos continuament i adquirir llibres en funció de l'idioma majoritari dels usuaris, que ara per ara és el castellà, per la població llatinoamericana, però també les llengües paquistaneses, el rus o el xinès", diu Jordi Canal, que dirigeix la biblioteca des dels seus inicis. D'aquest babel de procedències, en dóna fe un estudi de fa alguns anys sobre les persones usuàries de la biblioteca: n'hi havia de 52 països.

Però aquesta realitat canviant no ha estat un obstacle perquè la biblioteca hagi adquirit un paper fonamental en la integració del veïnat. Segons Canal, "hem arribat al punt que poc després d'arribar una persona al barri vingui a la biblioteca a treure's el carnet". Aquest fet també té a veure amb la necessitat dels nouvinguts de demostrar legalment el seu arrelament, però, per al director de la biblioteca, "demostra que ara se'ns percep com un servei bàsic de proximitat, com un servei comparable fins i tot al centre d'atenció primària".

La novel·la negra, el referent de cara a l'exterior

Part d'aquest èxit d'arrelament al territori l'ha donat la seva especialització en novel·la negra. "Un dels objectius amb què va nèixer la idea de fer un fons de gènere negre i policíac és que podia enganxar més la gent del barri que altres lectures més elitistes, i hem fet grans aficionats", assegura Canal. A més, "ha permès invertir tendències i ha fet que gent de Barcelona vingui aquí, fins i tot estudiosos del tema que estan fent la tesi doctoral. Això era insòlit fa deu anys". Els llibres d'aquest gènere suposen un 25% dels préstecs totals de la biblioteca.

La seva especialització ha convertit la Bòbila en tot un referent del gènere. S'hi fan cicles de cinema negre, un club de lectura sobre el gènere que va ser pioner a Espanya, un fanzine i, sobretot, el premi internacional L'H Confidencial. Enguany es fa la tercera edició d'aquest premi, el guanyador del qual ja s'ha donat a conèixer: el càntabre Julián Ibáñez, amb El baile ha terminado. L'obra, que serà publicada per Roca Editorial, es presentarà el 28 de març, justament quan la biblioteca farà deu anys i un dia. "Una efemèride molt adient per a nosaltres", sentencia Jordi Canal.

80.000 préstecs l'any

En deu anys la biblioteca ha sumat 1,7 milions de visites, prop de 900.000 préstecs (llibres o altres formats) i compta amb un fons que ja supera els 45.000 volums. Els últims anys les xifres s'han consolidat en unes 145.000 visites i 80.000 préstecs anuals (la meitat en paper i l'altra en formats audiovisual i electrònic). "Va haver-hi un boom inicial i ara estem en quantitats molt acceptables", diu el director de la Bòbila. De les 500 visites diàries de mitjana, més de mig centenar fan ús del servei públic d'accés a Internet o d'afimàtica.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative