10 de febrer del 2008

El blog dedicat a Francisco González Ledesma rep 2.265 visites

[canal-h.net, 10 de febrer de 2008]

Quan fa un mes que la Biblioteca la Bòbila va posar en marxa el bloc “Francisco González Ledesma: dossier de premsa”, en el que es va recollint un extens dossier de premsa sobre el gran autor de novel·la negra i popular, ja ha rebut 2.265 visites.

La Biblioteca la Bòbila el va posar en funcionament fa un mes.

La Biblioteca la Bòbila, dins del fons especial de novel·la negre i policíaca va posar en marxa fa un mes el bloc Francisco González Ledesma: dossier de premsa en el que es va recollint un dossier sobre aquest gran autor. Fins ara aquest blog ha tingut 2.265 visites, la majoria d’Espanya, però també de França, Xile, Estats Units, Alemanya, Argentina i Brasil.

Així, en aquest moment el dossier de premsa està constituït per 231 articles, entre els que destaquen 32 entrevistes, 37 ressenyes dels seus llibres i el relat "El Vampiro del Paseo de Gracia" que La Vanguardia va publicar com a serial durant l’estiu de 1990. En aquest dossier de premsa també es poden trobar entrevistes a ràdio i televisió.

El blog, es pot consultar a
gonzalezledesma.blogspot.com, recull un extens dossier de premsa sobre l’autor de novel·la negra i popular Francisco González Ledesma. L’article més antic data del 7 de maig de 1948, de La Vanguardia, i informa del segon premi de González Ledesma en el Premi Internacional de Primera Novel·la amb Sombras viejas.

Amb aquesta nova iniciativa, la Biblioteca la Bòbila continua amb la seva voluntat d’oferir nous serveis virtuals per als amants del gènere negre i policíac.

Biografia de Francisco González Ledesma

Francisco González Ledesma va néixer el 1927. Junt a Manuel Vázquez Montalbán es considerat com un dels principals impulsors de la novel·la negra de caire social d’Espanya. Va ser un novel·lista precoç que es va iniciar fent guions de còmics per a l’Editorial Bruguera i novel·les de l’Oest que lliurava a l’editorial al ritme d’una cada setmana, sota el pseudònim Silver Kane. Aquesta tasca li va proporcionar ofici i recursos literaris, a més de poder pagar-se la carrera de Dret.

González Ledesma ha estat redactor cap de La Vanguardia i abans ho va ser del Correo Catalán. És un veterà periodista que en altre temps va ser el novel·lista d’èxit més jove d’Espanya. Als 21 anys va obtenir el Premi Internacional de Novel·la, instituït per l’editor José Janés, amb un jurat en el qual hi figuraven personalitats com Somerset Maugham i Walter Starkie. Però la censura franquista va prohibir reiteradament aquesta obra, Sombras viejas, reduint a l’autor, com a tants altres de la seva generació, al desànim i al silenci com a novel·lista que el va portar primer a fer d’advocat i després al periodisme. Igualment va estar prohibida la seva segona novel·la, Los Napoleones, que només va ser possible publicar amb la transició política, i que com totes les de Francisco González Ledesma és una història barcelonesa.

Ha publicat un llibre de dret, El dret català actual, i les novel·les El expediente Barcelona –finalista del Premi Ciutat de València 1983– i Las calles de nuestros padres, on adquireix ple protagonisme i desenganyat policia Méndez, fill dels barris baixos i coneixedor impenitent dels barris més alts. Francisco González Ledesma és també premi de periodisme El Ciervo i premi Ciutat de Barcelona de cinema. Amb la seva novel·la Crónica sentimental en rojo va obtenir el Premi Planeta 1984. Les seves darreres novel·les porten per títol La ciudad sin tiempo publicada amb el pseudònim de Enrique Moriel i Una novela de barrio que ha estat Premi Internacional de Novel·la Negra RBA.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative