23 de març del 2007

"Ley garrote", de Joaquín Guerrero-Casasola ha estat el guanyador

[canal-h.net, 23 de març de 2007]

Premio L'H Confidencial

Dissabte es lliure el premi a la Bòbila

El regidor de Cultura, Mario Sanz, i Blanca Rosa Roca, directora de Roca Editorial han presentat públicament el guanyador i la novel·la que edita Roca Editorial dins de la col·lecció especialitzada Roca Criminal.


El jurat del premi –format per un representant de l’Ajuntament, un de Roca Editorial i tres lectors apassionats per la novel·la negra seleccionats per la Biblioteca la Bòbila- ha valorat a Ley garrote la versemblança de la descripció i el retrat amarg i brutal del Districte Federal de Mèxic, la fluïdesa de la trama i la creació de personatges creïbles. La novel·la repassa aspectes com la corrupció o els segrestos exprés, comuns en molts països llatinoamericans.

Joaquín Guerrero-Casasola és mexicà i actualment viu a Salamanca on treballa en la tesi doctoral, precisament sobre novel·la negra. Guerrero s’ha mostrat molt satisfet pel premi rebut perquè considera que Barcelona es el bressol del gènere negre a Espanya, per això se sent “privilegiat”.

La novel·la gira entorn de la vida d’un investigador privat, Gil Baleares, que necessita diners per comprar-se un cotxe i accepta investigar el segrest d’Alicia del Moral, la jove filla del propietari d’una fàbrica de dolços. El pare del protagonista juga un paper important en la història. Es tracta d’un expolicia judicial, tota una llegenda en el món de la corrupció policiaca dels anys setanta a Mèxic DF. Ara té alzheimer i manté una estranya relació amb el seu fill.

L’autor guardonat afirma que fa tres anys va començar a marcar les línies de la història i que, de mica en mica, va anar incorporant elements. El personatge més captivador, diu Guerrero és el pare de Gil Baleares ja que es mou entre l’oblit i el record i la manipulació d’aquests records. Aquest expolicia juga amb el seu fill, que no va conèixer la seva mare, i per reiventar la infantesa del protagonista.

Joaquín Guerrero-Casasola vol continuar escribint ivol continuar en el gènere negre, amb bon humor afirma: “m’agradaria viure del crim”.

El lliurament del premi i la presentació pública de Ley garrote es fa dissabte a la Biblioteca la bòbila. En el decurs de l’acte es farà la lectura d’un fragment del llibre a càrrec de l’actor Pepe Munne i actuarà Dani Nel·lo, creador de l’espectacle Negra i criminal: la ciutat de les ombres. I per acabar es podrà degustar un còctel clàssic de la novel·la negra: el gimlet.

En aquesta edició del Premi L’H Confidencial es van presentar seixanta-sis originals procedents de tot el món: 14 de Catalunya, 36 de la resta d’Espanya, 2 d’Alemanya i 14 del continent americà (Argentina, Colòmbia, Xile, Veneçuela, Equador, Mèxic i EUA). El premi promogut per la Biblioteca la Bòbila i convocat per l’Ajuntament de L’Hospitalet i Roca Editorial, té una dotació de 12.000 i la publicació de l’obra.

Ja s’han presentat les bases que han de regir el Premi L’H Confidencial 2008, premi internacional de novel·la negra. Com en la primera edició, és obert a tots els escriptors i escriptores que desitgin participar-hi, de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència, amb novel·les de gènere negre escrites en llengua espanyola, originals i inèdites, que no tinguin compromesos els drets i que no hagin rebut anteriorment altres premis.

El termini d’admissió dels originals queda obert des d’avui fins al 10 de setembre de 2007.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative