[Diari d'Esplugues, 68, febrer de 2004]
Andreu Ferrer
L'equipament d'Esplugues i l'Hospitalet va superar recentment el milió de visitants.
El proper 27 de març es complirà el cinquè aniversari de la inauguració de la Biblioteca la Bòbila, que dóna servei a Esplugues i a l'Hospitalet. Durant aquests cinc anys, la biblioteca ha rebut més d'un milió de visitants i s'ha consolidat com un dels fons documentals de referència del gènere negre arreu d'Espanya.
La Biblioteca la Bòbila rep més de 200.000 visitants cada any. 30.000 persones fan ús del servei de préstec documental anualment. La seva majoria són de l'Hospitalet, un 60%, mentre que el 30% són d'Esplugues, principalment del barri de Can Vidalet. L'equipament ofereix 30.000 documents en diferents formats: llibres, CD, CD-ROM, vídeos, DVD... així com servei d'Internet, d'autoaprenentatge d'idiomes i d'informàtica, de fotocòpies i una secció de premsa de més de 150 publicacions. A més, funcionen durant tot l'any sales d'estudi que en èpoques d'examen estan obertes de dilluns a diumenge de 10 del matí a 1 de la matinada.
Preferència pels audiovisuals
Durant el 2003, el 29% dels documents en préstec van ser llibres per a adults (en especial de ciències aplicades i guies de viatges), el 27% vídeos (especialment de geografia i història) i el 26% CD de música (la majoria de rock).
Però si alguna cosa distingeix la Bòbila és la seva dedicació al gènere negre. La idea va sorgir del seu director, Jordi Canal, que va presentar una proposta fa cinc anys: "Consistia a crear un fons especial de novel·la negra, un gènere que no és difícil, que enganxa, on hi ha acció. Pensava que era una forma d'arribar a persones que no són grans lectors". El repte era difícil i consistia a crear un fons que condicionés els hàbits de lectura dels ciutadans de l'entorn de la biblioteca.
Cinc anys després, es demostra que el projecte ha funcionat: "Hem creat una afició entre els usuaris. Quan vem obrir la biblioteca, l'autora més coneguda era l'Agatha Christie. Ara la gent busca els llibres de Lindsay Davis, s'aficiona a col·leccions de novel·les d'un detectiu com Pepe Carvalho...". De fet, l'any 2003 la novel·la que més es va deixar en préstec va ser New York Graphic, d'Adam Lloyd Baker.
A més del miler de novel·les negres de què disposa la biblioteca, el centre compta amb pel·lícules de cine negre, una secció de premsa especialitzada, una pàgina web (www.generenegre.net), un Club de Lectura sobre novel·la negra, diferents cicles de cinema i xerrades amb novel·listes
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada