17 de novembre del 2006

Cinquanta mil negres

[El Mundo/Tendències, 17 de novembre de 2006]

Rafael Vallbona

La Catalunya negra avança sense aturador, malgrat el tripartit; deu ser congènit, d'abans de la immigració. Molts catalans tenen la pell clara, però l'ànima fosca.

A la biblioteca la Bòbila, de l'Hospitalet de Llobregat, en Jordi Canal atia el foc criminal que somou les entranyes dels lectors amb el millor catàleg de lectura pública de novel·les de gènere i propostes com cicles de cinema, l'e-butlletí L'H confidencial o el premi de novel·la del mateix nom, al qual s'han presentat seixanta-sis originals arribats de Catalunya, de setze províncies de l'estat i Alemanya, Argentina, Colòmbia, Xile, Veneçuela, Equador, Mèxic i EUA. Hi ha 12.000 euros de premi i la publicació a Rocaeditorial. Però el greu és que el poc edificant exemple d'en Canal s'està escampant. La biblioteca de Montbau s'ha empescat dos itineraris negrecriminals seguint la petja de La soledad del mánager, de Vázquez Montalbán, i La calle de nuestros padres, de Francesc González Ledesma.

I ahir va començar el festival de cinema negre de Manresa, i els arguments per a nous relats de gènere negre són inesgotables gràcies als especuladors immobiliaris o els responsables de la Renfe, entre d'altres, i els lectors aniran creixent de forma imparable a no ser que les novel·les policíaques passin a dependre d'en Joan Saura i tornin a ser considerades revisionistes, com ja ho eren als 70. Voleu una prova fefaent del que dic? El blog de la llibreria Negra i Criminal ha tingut en un any de vida 50.890 visites. Poca broma amb la negror.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative