[Diari de Girona, 15 de novembre de 2005]
Un total de 86 dones per només 11 homes estan actualment inscrits en algun dels vuit clubs de lectura de les biblioteques de Girona i Salt. L´oferta de clubs de lectura va clarament a l´alça des que s´han informatitzat i automatitzat els serveis de préstec de les biblioteques. Els usuaris acorden llegir el mateix llibre --que obtenen gratuïtament, per exemple La velocidad de la luz, de Javier Cercas--, i al cap d´un mes es troben per comentar-lo amb l´ajuda d´un moderador.
«El club de lectura és ara mateix un dels serveis de més qualitat entre els que ofereixen les biblioteques i són molt necessaris des que el préstec s´ha massificat, hi ha cues i no queda temps per parlar amb la bibliotecària; de fet substitueixen les converses personals sobre literatura que abans teníem amb la bibliotecària», afirma Lourdes Reyes, coordinadora de serveis de la Biblioteca Pública de Girona.
Però, segons les dades obtingudes pel Diari de Girona, mentre les dones s´hi han apuntat alegrement, els homes són més refractaris a participar en una iniciativa que permet comentar en públic aspectes íntims dels personatges de ficció amb els quals el lector s´ha sentit indentificat. Parlar de literatura permet parlar d´un mateix, permet despullar-se sense que els altres se n´assabentin.
Per posar un exemple, els tres clubs de lectura de la Biblioteca Pública de Girona sumen un total de 32 dones inscrites per només 1 home.
Vol dir això que les dones llegeixen més? «No és que els homes no llegeixin, sinó que les dones són més participatives i més sociables, per això van més als clubs de lectura», apunta Pep Prieto, coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca de Taialà, freqüentat per dos homes i nou dones que en aquests moments llegeixen La guerra dels cornuts, de Joan Daniel Bezsonoff i han proposat per al desembre Solitud, de Víctor Català, en plena commemoració del centenari de la primera edició de la novel·la de l´autora escalenca.
La Biblioteca Pública de Taialà forma part del sistema de lectura pública municipal de Girona. A la web www.ajuntament.gi/biblioteques hi ha abundant informació sobre les activitats, els llibres proposats i fins i tot algun comentari dels lectors que ja han llegit el llibre.
Artur Iscla, cap de la secció de Biblioteques de l´Ajuntament de Girona, admet que més d´un 80 per cent dels participants als clubs de lectura municipals són dones. «Fem enquestes sovint i una de les dades que recollim és el sexe amb l´objectiu de millorar l´oferta», ha assegurat Iscla.
Hi ha ciutats com Guadalajara on els clubs de lectura han fascinat tant els ciutadans que ja n´han constituït una seixantena. En aquests indrets amb més llarga tradició la diferència entre homes i dones inscrits, que també era molt desproporcionada en favor d´elles al principi, s´ha anat equilibrant amb el pas del temps.
A Girona, on l´experiència és relativament nova, només es proposa llegir novel·les i poesia. Una dada prova que el tipus de llibres comentats és determinat per atraure els homes: La biblioteca La Bòvila, d´Hospitalet de Llobregat, té des de fa sis anys un club especialitzat en novel·la negra, amb 20 dones i 16 homes inscrits aquesta temporada.
Ratifica la idea que el gènere literari és determinant per als homes el fet que la biblioteca Montbau, del barri barceloní d´Horta, té 13 homes i 15 dones en el club de novel·la negra, mentre que les diferències es mantenen en el club de novel·la generalista: 4 homes per 13 dones, segons dades obtingudes pel Diari de Girona directament d´aquests centres.
Nous clubs a Girona
Els clubs de lectura van a l´alça. A finals d´any se n´obrirà un a la biblioteca Just Manuel Casero del Pont Major. La Casa de Cultura de Girona acaba d´obrir clubs juvenils (11-12 anys i 13-14 anys) a càrrec de Cristina Fernéndez, que també coordina un club infantil. Hi ha casos singulars com el de la biblioteca de Taialà on s´ha obert un club de lectura infantil a proposta dels mateixos nens que la freqüenten. Una altra singularitat és el club de lectura espontani que a iniciativa pròpia un grup d´amigues ha constituït. Aquestes van demanar local a la Casa de Cutura, indret on es troben periòdicament per comentar les seves lectures compartides.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada