15 de desembre del 2004

L'H Confidencial # 37. Negrura, de Zoela Ediciones

[L'H Confidencial, 37. L'Hospitalet: Biblioteca la Bòbila, desembre de 2004]

Quan el 2001 Zoela Ediciones va presentar la col·lecció "Negrura", el panorama de les col·leccions específiques de novel·la negra no podia ser més decebedor. Ja no en quedava cap del boom editorial dels 80 ni semblava pas que la novel·la negra recuperaria el seu espai al món editorial i a les llibreries.

Les grans editorials publicaven autors de gènere a les col·leccions generalistes, però cap d’elles no es plantejava crear una col·lecció dedicada als autors criminals... I heus aquí que arriba Nicole Canto crea "Negrura" i ens ofereix la esfreïdora trilogia d’Alger de Yasmina Khadra, i descobrim que darrera aquest pseudònim hi ha un excomandant de l’exèrcit algerià.

Ens presenta una obra negra de Jonathan Coe, del qual coneixiem coses publicades per Anagrama. Fa un autèntic desembarcament de la més nova literatura cubana amb Amir Valle i Lorenzo Lunar, i descobrim el valor testimonial de la novel·la negra.

Però "Negrura" no té aturador i a partir d’una trobada a la llibreria Negra i Criminal, una sèrie d’autors policíacs decideixen escriure una novel·la col·lectiva que es dirà Negra y criminal. Hi participa el bó i millor del gènere: Mercedes Abad, Miguel Agustí, Raúl Argemí, Alicia Giménez-Bartlett, Francisco González Ledesma, David C. Hall, Andreu Martín, José Luis Muñoz, Manuel Quinto, Jaume Ribera, Enrique Sánchez Abulí i Mariano Sánchez Soler.

També gràcies a "Negrura" hem descobert les obres d’Antonio Lozano, a cavall entre Espanya i el Marroc. La prosa dura de Rafael Fuentes...

I n’esperem més!

Consulta'l des de: http://www.l-h.cat/biblioteques/bobila/fe_lhconfidencial.shtml

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative