11 de novembre del 2004

L'H Confidencial # 36. Polar: la novel·la policíaca francesa

[L'H Confidencial, 36. L'Hospitalet: Biblioteca la Bòbila, novembre de 2004]

La novel·la policíaca francesa ha estat des dels seus inicis una de les més actives del món. A França s’encunyà el terme noir per definir un tipus de literatura realista i criminal que arribava dels EUA i es creà la mítica col·lecció Série Noire. França també creà un altre terme per donar nom a la novel·la policíaca, el polar, i més tard el néo-polar, per definir un tipus de novel·la negra molt polititzada que sorgí del maig del 68.

França gaudeix de una gran producció editorial de novel·la criminal en totes les seves formes i variants i moltes col·leccions; s’organitzen festivals i salons; hi ha moltes associacions d'amics de la novel·la policíaca, molts escriptors, molt bons crítics... I curiosament aquí ens arriba ben poc del que publiquen els autors francesos.

En aquest número de L’H Confidencial us oferim una selecció del polar que podeu trobar a la Bòbila, tant en català i castellà com en francès, per tal de tenir una visió, parcial, però una mica més àmplia que la que ofereixen les prestatgeries de novetats de la majoria de les llibreries del nostre país, i no pas per culpa seva. Els nostres editors obliden fàcilment la producció francesa i ens l’ofereixen en comptegotes, com si tinguessin por d’una sobredosi...

Descobriu autors com Izzo, Jonquet, Dantec, Aubert, Daeninckx, Pennac, Benacquista; però també Giovanni, Simonin, Japrisot, Manchette, Boileau-Narcejac, Vian, Le Breton... Entreu en el món del polar, no us en penedireu. Paraula de lector!

Consulta'l des de: http://www.l-h.cat/biblioteques/bobila/fe_lhconfidencial.shtml

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative