[El País/Quadern, 944, 20 de setembre de 2001]
Laia Reventós
Dles relats d'Edgar Allan Poe al thriller o la novel·la d'espies. Al fons especial dedicat al gènere negre i policíac que manté des de la inauguració mateixa la biblioteca pública La Bòbila, de l'Hospitalet del Llobregat, s'hi ha afegit un directori actualitzat de recursos electrònics sobre aquesta temàtica.
A gènerenegre.net, els amants d'aquesta mena de literatura hi trobaran unes 400 adreces ordenades per temes, pàgines web amb l'actualitat, les novetats, crítiques i biografies, imatges, filmografies, bibliografies i tota mena d'articles sobre la novel·la, el cinema i el còmic negres. "D'aquesta manera el fons especial de la biblioteca s'ampliaamb informació d'arreu del món i dóna l'oportunitat de consultar-la des de casa a través d'Internet", explica Jordi Canal, director de La Bòbila. Les adreces electròniques seleccionades (català, castellà, anglès i francès) es refereixen tant a aspectes generals com a visions més parcials o a un únic autor. Totes amb nombrosos vincles que permeten la connexió amb altres pàgines relacionades amb la narrativa negra.
Especialitzar-se en una matèria determinada sense renunciar al caràcter general de la biblioteca és un dels objectius que La Bòbila es va marcar de bon començament, el 1999. "Es tractava d'omplir un buit: l'absència de narrativa negra a la xarxa de biblioteques públiques".
A la pràctica significa que els lectors puguin consultar tot el fons documental del centre a partir d'una literatura de gènere tan popular com la novel·la negra o policíaca; és a dir, que l'utilitzin no només en l'aspecte literari sinó com a gènere transversal present al cinema, el còmic, la música o la fotografia. Així, la lectura de les novel·les ambientades a Grècia, Roma, l'Edat Mitjana o l'Anglaterra victoriana poden ser un bon estímul per interesar-se per matèries tan allunyades de l'oci com, per exemple, la història o la geografia. I és que el crim és present a la literatura des de l'antiguitat, com per exemple a L'Odissea d'Homer. Però no és fins a finals del segle XVIII que la narrativa criminal neix com a gènere, una època on els crims, misteris i enigmes están relacionats amb fets sobrenaturals. Ara, el desenvolupament definitiu no arribarà fins al XIX, quan es configura la societat urbana i industrial i es crea la institució policiaca. En aquest segle, el crim abandona el caràcter fantàstic i s'acosta a la lògica: el misteri esdevé problema.
Adreça: gènerenegre.net:
http://es.geocities.com/biblioteca_bobila/
Petit bilan 2024
-
Passant outre une immense flemme, je vous propose un petit bilan de cette
année 2024 qui pourrait éventuellement vous aider pour faire des cadeaux
pas trop...
Fa 1 dia
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada