24 de març del 2012

Rafel Alcalde rep el guardó L'H Confidencial 2012

[digital-h.cat, 24 de març de 2012]

Acte de lliurament del premi i de presentació del llibre a la Bòbila



L’escriptor barceloní Rafael Alcalde va rebre dissabte el guardó L’H Confidencial 2012, per l’obra La llamada de un extraño. L'acte es va realitzar al CC de la Bòbila, que es va omplir-se durant unes hores de l'ambientació del llibre guanyador.



La llamada de un extraño, el llibre guanyador enguany del pre 'L'H Confidencial' portava per títol provisional 'Un tal López'. I va ser precisament aquest López el fil conductor de l'acte de lliurament del premi que va tenir lloc dissabte a la Bòbila.

L'acte el va conduir un il·lusionista que rebia trucades estranyes del 'tal López' que l'obligaven a fer coses que no desitjava. I encara que es desfeia del seu mòbil, apareixien altres tèlefons a sota de les cadires dels assistents a l'acte.

A més de l'il·lusionista, dos actors van posar en escena algunes escenes de la novel·la, marcades també per les trucades estranyes i la presència de López, un personatge enigmàtic.

Després va entrar en joc el jurat, que va explicar que havien decidit unànimement donar-li el premi a la novel·la de Rafael Alcalde.

L'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, que va lliurar el premi, va recordar que el premi L'H Confidencial ha arribat a la sisena edició i que s'ha convertit en un referent internacional, com també ho és la Biblioteca de la Bòbila, especialitzada en aquest gènere.

Fins i tot l'alcaldessa va entrar en el joc de l'ambientació de la novel·la i va recordar a tots els assistents que anessin amb compte amb els mòbils, amb internet i les xarxes socials perquè el 'tal López' podia estar vigilant-nos.

Rafael Alcalde va optar per agrair el premi inventant-se un petit relat "negre" que tenia de protagonista L'H. Va explicar que s'havia documentat sobre la ciutat i que s'havia assabentat que el vestigi més antic de la ciutat és un cap de medusa romana que es conserva al museu arqueològic i del qual es conserva una còpia al museu local. Va explicar que havia fotografiat ambdues meduses i que la còpia local tenia alguns elements diferents a l'original. Que va decidir estudiar a l'autor de la còpia i que va descobrir que el tal JLMS havi mort recentment, deien els veïns per una intoxicació etílica. Una investigació més profunda el va fer descobrir que en realitzat havia mort per un verí que impregnen les meduses.

Després del relat breu i de que l'il·lusionista fes desaparèixer a una dona del públic dins d'una caixa, l'acte va arribar al punt i final.

La novel·la

La llamada de un extraño és una novel·a dialogada, sense narrador ni descripcions i són els mateixos personatges els que construeixen tota l’acció a partir de les seves converses i pensaments.

L’acció té lloc a l’Espanya actual i gira al voltant de la condició humana i la desaparició de la intimitat en una societat en què les noves tecnologies són al servei de la comunicació i de la seguretat.

Precisament, fent ús de les noves tecnologies, s’ha creat el hastag #llamadadeunextraño per fer-ne seguiment a Twitter.

L’obra de Rafael Alcalde ha estat escollida entre els 121 originals presentats i arribats d’Espanya, Amèrica Llatina, Israel i Hongria. La participació ha anat creixent any rere any a mesura que el guardó ha anat guanyant prestigi. El nombre d’originals presentats enguany ha estat molt superior als 88 de l’any passat o els 66 de la primera edició, l’any 2007.

Nascut a Barcelona el 1961, Rafael Alcalde és llicenciat en filosofia i doctor en economia. Actualment exerceix de professor de batxillerat a Vilafranca del Penedès i, fins al moment, ha publicat dues novel·es: B.T. (a la mierda), amb què guanyà l’XI Premi de Narrativa Alfonso VIII, que convoca la Diputació Provincial de Cuenca, i Diario anciano, Premi de Novel·a Mario Vargas Llosa 2010, que concedeix la Universitat de Múrcia.

L’acte a la Bòbila va servir per presentar la novel·la, publicada per Roca Editorial, i va comptar amb la participació de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; la directora editorial de Roca, Patricia Escalona; el regidor delegat de Cultura, Jaume Graells, i el director de la Biblioteca la Bòbila, Jordi Canal.

En edicions anteriors, el Premi L’H Confidencial ha estat per a l’escriptora i periodista aragonesa Cristina Fallaràs amb Las niñas perdidas; el basc radicat a Mèxic Erlantz Gamboa amb Caminos cruzados; el càntabre Julián Ibáñez amb El baile ha terminado; l’argentí radicat a Barcelona Raúl Argemí amb Retrato de familia con muerta, i el mexicà Joaquín Guerrero-Casasola amb Ley garrote. Aquesta última novel·la ha estat traduïda a l’alemany, l’italià i l’anglès, i ha venut els drets per a la seva adaptació cinematogràfica.

La Biblioteca la Bòbila manté un fons especialitzat dedicat al gènere negre i policíac. el darrer número del fanzine L’H confidencial es dedica íntegrament a la novel·la guanyadora del premi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative