15 de novembre del 2018

L'home que sap massa

[El Mundo / Tendències, 15 de novembre de 2018]

Rafael Vallbona

Una biblioteca que ha rebut més de tres milions de visitants en 20 anys (416 per dia) i ha deixat 1,5 milions de documents (210 diàriament) és un centre cultural de primera magnitud i arrelat a la realitat de l'entorn. Fomentant la lectura connecta amb la societat a la que es dirigeix. L'Hospitalet de Llobregat pot estar orgullosa de la biblioteca La Bòbila, pionera en especialitzar-se en gènere negre, i del que, fins divendres, en va ser director: en Jordi Canal.

En Canal és un savi discret, un paio original i emprenedor a qui la feina no espanta i que, des del primer dia, va posar la seva passió pel gènere negre al servei de l'objectiu comú: engrescar els veïns de Pubilla Cases a la lectura i, a través seu, al coneixement i la llibertat. I així, durant vint anys, ell i el seu equip s'han convertit en còmplices dels anhels de la gent del barri i, sense que ni ells s'ho pensessin, s'han tornat lectors afamats. Però La Bòbila és més que una biblio de barri.  Ha estat la primera de l'Estat en obrir un club de lectura de novel·la negra (l'any 2000), on s'han llegit 114 autors, edita un butlletí que ha arribat al número 149, ha fet 46 cicles de cinema negre i, des de 2007, acull un premi de novel·la negra de renom internacional. Un projecte que, des del node local, s'ha projectat al món (i ha acreditat la ciutat).

Ara en Jordi es jubila. El llegat que deixa és potent i reputat, però cal cuidar-lo, ampliar-lo, i que la burocràcia administrativa no l'espatlli. La gent del barri s'ho mereix, se l'han guanyada ben a pols la fama de la biblio. I ull viu quan, la propera primavera, sentiu parlar de Trets per totes bandes, serà Jordi que dispararà. Sap massa, aquest.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative