23 de juny del 2016

Rafael Vallbona, guanyador del premi Ferran Canyameres amb l'obra 'Tros'

[Terrassa Digital, 23 de juny de 2016]




Organitzat per Òmnium Terrassa, el concurs més antic de novel·la negra en català ha lliurat els guardons de les cinc categories aquest dimecres, a la Nova Jazz Cava, davant d’un centenar d’assistents

El periodista i escriptor barceloní Rafael Vallbona ha estat el guanyador del concurs literari de Novel·la Ferran Canyameres. En la 23a edició dels premis Nit del Misteri, organitzats per Òmnium Cultural de Terrassa, el jurat ha distingit Vallbona per l’obra policíaca titulada Tros. L’acte s’ha celebrat aquest dimecres a la Nova Jazz Cava davant d’un centenar d’assistents.

En la seva intervenció, Rafael Vallbona s’ha referit a l’estructura narrativa de l’obra guanyadora. “És una novel·la que no respon als cànons estilístics clàssics del gènere. És a dir; hi ha un crim, apareix un policia o un detectiu que a través d’una trama argumental acaba trobant el motiu per què s’ha produït i acaba descobrint l’assassí. No, no. En absolut. Aquestes convencions hi ha gent que les fa molt i molt bé, però jo n’he defugit expressament”, ha explicat l’escriptor de Gràcia.

El guardó de Narracions Curtes Ferran Canyameres ha estat per l’escriptora sabadellenca Imma Cabré, autora del relat titulat Obsessives i perverses. En l’apartat de poesia, el premi Enric Gall ha estat atorgat a Imma Fuster, per l’obra Remor íntima i secreta. Els altres dos guardons de la Nit del Misteri han distingit les obres d’intriga de literatura infantil i juvenil. Joana Paloma, de 5è de primària de l’Escola Tecnos, s’ha endut el premi Montserrat Ollé gràcies a l’obra En el moment d’obrir-la. En aquesta categoria, el jurat ha dedicat un excèssit per a Júlia Font i el seu conte Misteri a la granja. Per la seva part, La cova, de Pol Canales, s’ha endut el premi en la categoria de 6è de primària. Els guardons Maria Rovira han distingit l’obra titulada Música a través d’una escletxa, de Laura Almiñana, en la categoria d’entre 14 i 16 anys, mentre que Iñaki González, amb el relat Rates, ha estat el guanyador en l’apartat d’entre 17 i 19 anys.

L’acte també ha comptat amb la presència de la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana, així com del regidor de Cultura, Jordi Flores, acompanyat del segon tinent d’alcalde Miquel Sàmper i de la regidora de Ciutadania i Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís. El quadre de veus de “Ràdio-Teatre”, dirigit per Toni Garrich, ha interpretat un fragment de la novel·la de Llorenç Capdevila Pacte de silenci. D’altra banda, el pianista Alberto Medina i el saxofonista Guim Balasch han amenitzat la nit amb una actuació musical.

Els premis literaris Nit del Misteri, els quals compten amb importants dotacions econòmiques pels guanyadors, són els més antics de novel·la negra escrita en català.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative