12 de març del 2015

Victor del Árbol: La lluita és el motor essencial de la vida

[L'H Espai de Debat, 11 de març de 2015]

El passat divendres dia 6 de març a la Masia-Museu Serra es va celebrar el primer Espai de Lletres de l’any. Aquest cop el convidat al sopar-col·loqui va ser el jove escriptor Victor del Árbol amb motiu de la seva darrera publicació Un millón de gotas a l’editorial Destino. L’acte es va iniciar amb la presentació per part del vicepresident de Tres Quarts per Cinc Quarts, Eloi Moliner, de l’escriptor. Moliner va agrair la presència de l’autor i del moderador de l’acte, el director de la biblioteca La Bòbila i expert en novel·la negra Jordi Canal, al sopar i va donar pas a Carles Ferrer, presentador de l’acte, que va relatar breuement la biografia de l’escriptor, abans d’iniciar el sopar.
Ferrer parlà breument dels títols de les novel·les de Victor del Árbol, ben seleccionats en la seva opinió, i de la força que aquests transmetien. També afirmà que Del Árbol escrivia obres llargues i complexes com la vida, i en les que el passat, els lligams i el pes de la història dels personatges eren fils conductors. El patiment i la lluita per la supervivència són dos dels temes recurrents en les novel·les de l’autor barceloní. Un autor que amb només quatre llibres, tal i com destacà Carles Ferrer, s’ha fet un nom en el panorama literari català, espanyol i, sobre tot, internacional, al haver assolit múltiples traduccions de les seves obres i un seguit d’importants guardons i premis, tant a casa nostra com a França. En definitiva, un autor prometedor per a les lletres catalanes, en paraules del presentador de l’acte.
Acabat el sopar, es va iniciar la conversa entre el moderador de l’acte, Jordi Canal, i el convidat. D’aquest diàleg a dos va sorgir la història de l’amistat que els unia, els difícils començaments per a un escriptor novell o com la fama i els reconeixements afecten en el dia a dia. Victor del Árbol, que va respondre totes les preguntes que li feia el moderador, va afirmar que ell era l’escriptor d’èxit que era gràcies a l’ajuda i la confiança d’en Jordi Canal, que va detectar ràpidament el seu talent i el va promocionar durant els seus inicis després de llegir el manuscrit de El peso de los muertos, la primera novel·la de l’autor.  A partir d’aquí, i després de sis anys sense publicar res per problemes i desavinences amb el món editorial, Del Árbol ha escrit tres novel·les més (La tristeza del Samurai, Respirar por la herida, Un millón de gotas), que l’han valgut l’etiqueta d’escriptor de novel·la negra, tot i que ell no hi està massa d’acord. Segons l’escriptor, les seves novel·les, ambientades en uns contexts històrics, socials i polítics determinats, intenten descriure la complexa realitat que vivim i la constància de la lluita per sobreviure tant en l’amor com en qualsevol aspecte de la vida. L’autor entén l’escriptura com una manera d’explorar la realitat que l’envolta i d’establir una conversa entre ell mateix i els seus lectors. Una narració que construeixi un pont per compartir emocions, vivències, anhels i desitjos amb els altres. Aquest és per a l’autor el veritable objectiu de les seves novel·les, independentment de la seva temàtica.
Finalment, l’acte es va acomiadar amb les preguntes dels assistents que van inquirir a l’escriptor per alguns dels personatges de les seves novel·les, pel seu mètode de treball o per la seva vida d’escriptor.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative