17 de gener del 2014

El guionista Nacho Cabana guanya el Premi L'H Confidencial 2014

[L'H digital, 17 de gener de 2014]


La novel·la recrea la venda de l'ànima al diable

El guionista i escriptor Nacho Cabana ha estat el guanyador de la vuitena edició del Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial, convocat per l’Ajuntament de L’Hospitalet Roca Editorial i promogut per la Biblioteca la Bòbila. La novel·la guanyadora porta el títol provisional La chica que llevaba una pistola en el tanga. 
El jurat s’ha decantat per la novel·la de Cabana per l’habilitat demostrada per l’autor per explicar dues trames i mantenir l’interès de cadascuna, per l’eficaç utilització del suspens i per la creació de personatges complexos i creïbles. L’acció de la història gira al voltant del cost de vendre l’ànima al diable i es desenvolupa entre Madrid i Mèxic DF.
L’obra guanyadora d’aquesta edició del Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial ha estat seleccionada entre un total de 82 originals que s’hi han presentat. La procedència dels participants ha estat ben diversa: 26 són de Catalunya —dos de L’Hospitalet—, 46 procedeixen de la resta d’Espanya —Canàries, Madrid, País Valencià, Andalusia, Aragó, Mallorca, Castella la Manxa, Castella-Lleó, País Basc, Extremadura, Cantàbria i Galícia— i 10 de l’Amèrica Llatina —Mèxic, Cuba, l’Argentina, Colòmbia, Veneçuela i l’Uruguai.
El jurat estava presidit pel regidor de Cultura, Jaume Graells, i integrat per l’editora Blanca Rosa Roca; Anna Riera, cap de Biblioteques de L’Hospitalet; una lectora del club de novel•la negra; el llibreter Paco Camarasa, i Jordi Canal, director de la Biblioteca la Bòbila.
L’autor, Nacho Cabana
Nacho Cabana va néixer a Madrid el 1968 i actualment viu a Barcelona. És guionista des del 1993 i ha participat en sèries televisives com Policías en el corazón de la calle, Compañeros, Cuenta atrás, Médico de família, Hermanos de leche i Canguros, fins a sumar més de 300 guions gravats a Espanya i Mèxic (on va viure durant un temps). 
A Mèxic va dirigir el documental sobre lluita lliure Tres caídas (Loco Fighters), estrenada al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges 2006 i que ha presentat en nombrosos certàmens internacionals. És membre de l’Academia Española de Cine i jurat dels International Emmy Awards.
Nacho Cabana ha publicat dos llibres, el conte Los que comen sopa, guanyador del premi Ciudad de Irún 1993, i Momentos robados, considerada la millor novel·la del mateix certamen l’any 2003.
El Premi Internacional de Novel·la Negra L'H Confidencial està dotat amb 12.000 euros i suposa la publicació de l’obra dintre de la col·lecció Criminal de Roca Editorial. El lliurament del premi es farà el pròxim 29 de març en un acte públic que tindrà lloc a la Biblioteca la Bòbila.
Els guanyadors de les edicions anteriors han estat:

Ley garrote, de Joaquín Guerrero-Casasola (2007)
Retrato de familia con muerta, de Raúl Argemí (2008)
El baile ha terminado, de Julián Ibáñez (2009)
Caminos cruzados, d’Erlantz Gamboa (2010) 
Las niñas perdidas, de Cristina Fallarás (2011)
La llamada de un extraño, de Rafael Alcalde (2012)
El asesinato de los marqueses de Urbina, de Mariano Sánchez Soler (2013)




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative