11 de febrer del 2009

L’escriptor Andreu Martín visita la Biblioteca de la Bòbila

[canal-h.net, 11 de febrer de 2009]

Per parlar del procés creatiu de la novel·la negra

L'escriptor de novel·la negra Andreu Martín va visitar dimarts, 10 de febrer, la Biblioteca la Bòbila, per parlar del procés creatiu i de la relació de la novel·la negre amb la realitat.

Durant la conferència Martín va parlar de dos autors clàssics del gènere negre: Edgard Allan Poe, de qui es compleixen doscents anys del seu naixement, i Raymond Chandler, de qui commemorem el 50è aniversari de la seva mort.

Per a Andreu Martín, un dels més importants desafiaments d'un escriptor de novel·la negra és que ha de reflectir la realitat a través de la ficció. Respecte d'aquest procés creu que l'escriptor s'alimenta d'allò que passa al seu voltant i tracta de fer-ho creïble.

Martín ha parlat de la seva aproximació al món policial, a la judicatura i a la delinqüència i ha dit que la major part de la feina policial és rutinària encara que l'heroisme també es present.

L'escriptor i guionista barceloní, nascut ara fa 60 anys, va començar escrivint guions de còmics a l'editorial Bruguera amb les historietes de Mortadelo, El Botones Sacarino i també a Cavall Fort i El Víbora, entre d'altres. Martín va publicar les seves primeres novel·les ara fa 30 anys: Aprende y calla i El señor Capone no está en casa, L’any següent, el 1980, va obtenir el premi Círculo del Crimen per Pròtesis, portada al cinema per Vicente Aranda com a Fanny Pelopaja. Andreu Martín és autor de moltes novel·les policíaques i de literatura juvenil en companyia de Jaume Ribera amb qui va crear el personatge juvenil Flanagan, que li va permetre guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil l'any 1989. Es també autor i guionista de sèries com ara Laberint d'ombres, Estació d'Enllaç i Crónica Negra.

Andreu Martín ha publicat en els darrers anys Asalto a la Virreina i Piel de Policía, les dues amb Carles Quílez i ha guanyat entre d'altres premis, 3 vegades el Hammett i també l'Ateneo de Sevilla i el premi a la millor novel·la policíaca publicada a Alemanya l'any 1992. També és autor de guions per al cinema: Estoy en crisis, El Caballero del Dragón i Barcelona Connection, a més de dirigir el film Sauna, sobre una novel·la homònima de Maria Jaén.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative