3 de febrer del 2009

La novel·la negra arriba a Barcelona

[Vilaweb, 3 de febrer de 2009]

L'autor de 'Gomorra', Roberto Saviano, participarà en les jornades BCNegra. L'escriptor nord-americà Michael Connelly hi serà premiat

La cinquena Setmana de Novel·la Negra de Barcelona, una de les activitats d'aquest gènere més importants d'Europa, es fa aquests dies, des d'ahir al 7 de febrer. Hi prenen part una vuitantena d'escriptors de nou països, entre els quals hi ha Roberto Saviano, autor del llibre Gomorra: una anàlisi concisa i exhaustiva de la màfia napolitana i una denúncia del crim organitzat del sud d'Itàlia, que l'ha convertit en objectiu de la Camorra.

També convergiran a Barcelona Sue Grafton, creadora de la detectiu Kinsey Millhone, i el nord-americà Michael Connelly, que rebrà el IV Premi Pepe Carvalho. La Setmana homenatjarà tres personalitats de la literatura. Dimarts s'inaugurarà la plaça de Manuel Vázquez Montalbán, entre el carrer de Sant Rafael i la Rambla del Raval, l’espai de la Barcelona que Vázquez Montalbán més va reflectir en les seves novel·les. Els altres dos homenatjats són Leonardo Sciascia, mort ara fa vint anys, i el xilè Roberto Bolaño que, en fa vint-i-cinc, va publicar 'Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce'.

En ocasió de la Setmana us cridem l'atenció sobre un bon grapat de vincles de novel·la negra i policíaca. Comencem per la Biblioteca la Bòbila de l'Hospitalet de Llobregat, principal nucli de difusió d'aquest gènere literari al nostre país. Ho demostren iniciatives com el Premi L'H Confidencial, que enguany ha aconseguit l'escriptor Julián Ibáñez, i el completíssim catàleg de recursos electrònics Gènerenegre.net, amb desenes de portals sobre novel·la negra i de misteri en moltes llengües, webs d'editorials especialitzades, de llibreries i de biblioteques. A la Bòbila també hi ha un club de lectura veterà, que es reuneix sis vegades l'any.

La novel·la negra i els qui la protagonitzen tenen dues grans plataformes de difusió a Barcelona: l'associació Brigada 21 (amb bloc) i la llibreria Negra y Criminal (bloc).

De blocs, n'hi ha dos de molt recomanables: Calamars a la catalana, amb voluntat d'aplegar els afeccionats del gènere, i Black & Barna, mantingut per la Biblioteca de Montbau, que perfila passejades literàries per la Barcelona més negra.

Els arguments de misteri i policíacs també són el centre d'interès de Fecinema, Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa, que ja s'ha organitzat deu vegades, i de ...amb tinta negra, unes jornades que es van fer per primera vegada a Mollerussa (Pla d'Urgell) el novembre passat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative